Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokada lijekova

Onkološki bolesnici najveće su žrtve lošeg sustava: "Oni su u strahu i kad znaju da će dobiti lijekove. Sad su emocije prenapregnute"

Aktualno Galerija +0 Vesna Ramljak Galerija 1/1 >>
Onkološkim pacijentima situacija s lijekovima otežava i onako teške životne trenutke. Što to znači za pacijente, u Dnevniku Nove TV s Valentinom Baus razgovarala je predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska Vesna Ramljak.

''Situacija je jako teška. Tim više i kada pacijenti znaju da će dobiti lijekove, žive u neizvjesnosti i strahu. Ovo sada su prenapregnute tektonske spone emocija. Moramo znati da ovo nije prvi put, a vjerojatno neće biti ni posljednji. Ministri prije Vilija Beroša nisu riješili situaciju, nije postojao dugoročni plan u kojem bi pacijenti bili sigurni da će uvijek imati svoju terapiju'', istaknula je Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska.

Zbog toga su prošle godine zauzeli stav da se iznjedri nacionalni strateški okvir. Jedan od ciljeva je smanjenje oboljenja i stope smrtnosti od raka. Za to se planiralo izdvojiti 20 milijuna kuna. ''Osobno ne znam odakle će se izdvojiti 20 milijuna kuna, kao što ne znam kako će se veledrogerije podmiriti'', kazala je Ramljak.

Napominje kako je odgoda terapija - neprihvatljiva. ''Izgubilo se jako puno u vrijeme koronavirusa. Utrošilo se jako puno novca i energije. Ne dolazi u obzir odlaganje terapije jer ishod liječenja onkoloških pacijenata ovisi o tome'', rekla je Ramljak.

Pročitajte i ovo Jasminko Herceg Ugrožene plaće radnika Čelnik Medike: "Mislim da se obveze moraju platiti. Ucjena je vrlo teška riječ. Odgovoran je onaj koji nije platio na vrijeme"

Pročitajte i ovo Mihael Furjan, predsjednik HUP-a alarmantno stanje Čelni čovjek Plive o dugu veledrogerijama: "Ako se ovako nastavi, mogao bi se dogoditi novi Agrokor - sustav će samo stati"

Želja joj je, ističe Ramljak, da se smanji oštra retorika. ''Vjerujem u Vladu i da će se pronaći rješenje. I ja sam bila pacijent, a sutra može biti netko drugi. Razumom svojih pozicija bi trebalo donijeti odluku i rješenje'', poručila je Ramljak.

Na pitanje može li odgoda terapije za nekog značiti i smrtni ishod, odgovara: "Naravno da može. Po protokolima liječenja se točno zna kad se koja terapija daje. Bilo kakvo odgađanje ili situacija poput ove s financijama, može dovesti da pacijenti u 'finalu' izgube bitku'', zaključila je Vesna Ramljak.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene