Općina Popovac u Baranji jedna je od najsiromašnijih, posla nema, stari umiru, a mladi odlaze.


No, jedna osječka obitelj ondje je vidjela potencijal. Preselili su, pokrenuli seoski turizam i učetverostručili poslovanje. Dobili su i nagradu Ministarstva turizma, a nedavno su završili još jednu investiciju kojom su otvorili i radna mjesta.

Vezani članci Kiša u Slavoniji spasila poljoprivrednike - 3 Čeka li nas najesen poskupljenje hrane? Kukuruzu je cijena skočila 100 posto: "Ako ode meso gore, bit će revolucija" Slika nije dostupna "Svaki mjesec par ili dva para s djecom odu u Njemačku, Austriju, Švicarsku.."

Baranju će napustiti jedna obitelj manje. U novootvorenom domu za stare i nemoćne u Popovcu, Željka je dobila posao.

„Prije dvije godine smo se gospođa Tatjana i ja čule dok još dom nije bio izgrađen, bila sam jako zainteresirana jer 4 kilometra dalje živim“, kaže medicinska sestra Željka Rohtek.

U dom je uloženo 2 milijuna kuna, kapacitet mu je 20 osoba, a osim moderne opreme korisnike čeka pravo seosko okruženje.

„Ostat ćemo tu skroz, pakujemo kofere u ovom pravcu, u onom nikako“, kaže korisnica Marija Hajduković.

Obitelj koja je sve pokrenula, doselila je iz Osijeka.

Radnih mjesta bit će još

„Mi smo krenuli prije nekih 6 godina sa turizmom i ovo se rodilo kao ideja da imamo još jednu vrstu djelatnosti kako bi to i nama bilo, znači, našoj obitelji, osigurani poslovi“, kaže poduzetnica Tatjana Novačić.

„Završio sam srednju školu, ovo je obiteljski posao, pomažem tu, prvi mi je posao trenutačno“, kaže predstavnik doma Damir Novačić.

Radi se u tri smjene, zaposlena je još jedna medicinska sestra, a uskoro dolazi i fizioterapeut koji će u zatvorenom bazenu na imanju voditi terapije.

Radnih će mjesta biti još, a pritisak je velik.

„Meni se barem 20-tak osoba javilo za posao i to kvalificirani ljudi koji su završili stručne škole“, kaže Tatjana.

Jedna od rijetkih investicija

Izgradnja doma jedna je od rijetkih investicija u toj općini.

Općina Popovac jedna je od najsiromašnijih u Baranji, a proteklih godina ostala je bez 500 stanovnika. Potencijal je u seoskom turizmu, a načelnik najavljuje još jednu investiciju.

„Staklenik, nešto manji od onog u Mitrovcu koji će povezati bioplin, proizvodnju povrća, to je neka investicija koja će donijeti tridesetak novih radnih mjesta“, kaže Zoran Kontak, načelnik općine Popovac.

Ulagača bi bilo više da im općina može ponuditi zemlju.

„Tu bi naglasak stavio na mjesto Kneževo gdje je skoro dvije trećine Kneževa u vlasništvu države i samim tim to nam je velika kočnica“, kaže Kontak.

Nedostaju i potpore. Sve što je gradila u Popovcu, Tatjanina obitelj gotovo je u cijelosti financirala iz kredita.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr