Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odličan izvor prihoda

NOVI HIT NA ISTOKU HRVATSKE Sve što naprave prodaju, a od uroda s 10 hektara može živjeti cijela obitelj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzgoj lješnjaka novi je hit na istoku Hrvatske. Sve što proizvedu - prodaju, a od uroda s 10 hektara može živjeti cijela obitelj.

S 18 kuna po kilogramu za neočišćeni i 70 kuna za očišćeni - lješnjak se pokazao dohodovnom kulturom koja je s mnogih polja već izbacila tradicionalni duhan, kukuruz i pšenicu.

Pročitajte i ovo PR Kviz-metoda RIJEŠITE KVIZ: Jeste li urbani ili ruralni turist? Slika nije dostupna Bolja zarada Slavonija: Sve je više proizvođača egzotičnog voća i povrća!

Divovskim usisavačem Anđelko ubire svoje plodove. Sezona je berbe lješnjaka. Polja duhana isplativijom kulturom zamijenio je prije 13 godina.

'Mi smo počeli među prvima. 2003. smo nasad posadili i među prvima smo počeli. Uglavnom smo zadovoljni', rekao je Anđelko Gustin, proizvođač lješnjaka. A plantaža s lješnjacima u Slavoniji i Baranji sve je više.

Orašasti plodovi, orah i lješnjak, po broju hektara premašili su jabuke i šljive. Samo u okolici Đakova pod lješnjakom je oko 140 hektara. 'U Slavoniji je dosta ljudi posadilo u zadnje vrijeme lješnjaka radi isplativosti. Više kukuruz, žito ne idu', kazao je Vlado Turinski, proizvođač lješnjaka.

Sve što proizvedu to i prodaju, jer domaćeg lješnjaka na tržištu nedostaje, a uvozni iz Turske nije mu konkurencija.

Osim što je krupniji i kvalitetniji, domaći lješnjak u odnosu na uvozni je i jeftiniji. Cijena mu je između 60 i 70 kuna po kilogramu, a uvoznom - 120 kuna. U biznis s lješnjakom dao se i ovaj mladi Osječanin.

'Dohodovna kultura ima smisla. Evo ja uz posao stignem ovako nešto manje. Tko ima desetak hektara može čak fino živjeti od toga', rekao je Goran Latković, proizvođač lješnjaka.

Prinosi variraju ovisno o vremenskim uvjetima i štetama koje načini divljač. Zarada se kreće oko 20 tisuća kuna po hektaru.

'Postoji vrijeme od pet, šest godina, koje se mora čekati do berbe, i onda već počinje rod - šesta, sedma godina', kaže Anđelko Gustin, proizvođač lješnjak.

Cijela Europa vapi za lješnjakom, pa bi ovakvih plantaža, kažu stručnjaci, po Hrvatskoj trebalo biti - još više.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene