451469
451469
451469
451469
451469

NOVI HIT NA ISTOKU HRVATSKE Sve što naprave prodaju, a od uroda s 10 hektara može živjeti cijela obitelj!

  • , 26.09.2016., 12:02
  • Autor:
  • komentara

Uzgoj lješnjaka novi je hit na istoku Hrvatske. Sve što proizvedu - prodaju, a od uroda s 10 hektara može živjeti cijela obitelj.

 
 
 
 
Slavonci u biznisu s lješnjacima (Video: Dnevnik Nove TV)
Slavonci u biznisu s lješnjacima (Video: Dnevnik Nove TV)

S 18 kuna po kilogramu za neočišćeni i 70 kuna za očišćeni - lješnjak se pokazao dohodovnom kulturom koja je s mnogih polja već izbacila tradicionalni duhan, kukuruz i pšenicu.

Divovskim usisavačem Anđelko ubire svoje plodove. Sezona je berbe lješnjaka. Polja duhana isplativijom kulturom zamijenio je prije 13 godina.

'Mi smo počeli među prvima. 2003. smo nasad posadili i među prvima smo počeli. Uglavnom smo zadovoljni', rekao je Anđelko Gustin, proizvođač lješnjaka. A plantaža s lješnjacima u Slavoniji i Baranji sve je više.

Orašasti plodovi, orah i lješnjak, po broju hektara premašili su jabuke i šljive. Samo u okolici Đakova pod lješnjakom je oko 140 hektara. 'U Slavoniji je dosta ljudi posadilo u zadnje vrijeme lješnjaka radi isplativosti. Više kukuruz, žito ne idu', kazao je Vlado Turinski, proizvođač lješnjaka.

Sve što proizvedu to i prodaju, jer domaćeg lješnjaka na tržištu nedostaje, a uvozni iz Turske nije mu konkurencija.

Osim što je krupniji i kvalitetniji, domaći lješnjak u odnosu na uvozni je i jeftiniji. Cijena mu je između 60 i 70 kuna po kilogramu, a uvoznom - 120 kuna. U biznis s lješnjakom dao se i ovaj mladi Osječanin.

'Dohodovna kultura ima smisla. Evo ja uz posao stignem ovako nešto manje. Tko ima desetak hektara može čak fino živjeti od toga', rekao je Goran Latković, proizvođač lješnjaka.

Prinosi variraju ovisno o vremenskim uvjetima i štetama koje načini divljač. Zarada se kreće oko 20 tisuća kuna po hektaru.

'Postoji vrijeme od pet, šest godina, koje se mora čekati do berbe, i onda već počinje rod - šesta, sedma godina', kaže Anđelko Gustin, proizvođač lješnjak.

Cijela Europa vapi za lješnjakom, pa bi ovakvih plantaža, kažu stručnjaci, po Hrvatskoj trebalo biti - još više.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se