450976
450976
450976
450976
450976

ILI DNEVNICA ILI SOCIJALA Svojim zakonima država potiče nerad i kažnjava one koji žele raditi

  • , 21.09.2016., 22:34
  • Autor:
  • komentara

Jesen u voćarstvu znači pune ruke posla za sezonske berače. Međutim, u Baranji nema dovoljno ruku.

 
 
 
 
Ili dnevnica ili socijala (Video: Dnevnik Nove TV)
Ili dnevnica ili socijala (Video: Dnevnik Nove TV)

Unatoč velikoj nezaposlenosti, berača nema. Korisnici socijalne pomoći u sezonu ne žele jer gube pravo na socijalnu naknadu. Čini se da ovakvim zakonima država potiče nerad i kažnjava one koji žele raditi.

Dubravki je ovo šesta sezona. Branjem jabuka popravlja svoj umirovljenički proračun.

'Mogu lijepo zaraditi. To je 700 kuna tjedno. To je lijepa zarada. Puta četiri, znači 2800 kuna, tako da sam ja zadovoljna', rekla je Dubravka Baksa Horvat.

Dnevnica solidna. Nezaposlenih u Baranji ima i viška. A voćnjaci i vinogradi poluprazni. Nedostaje sezonaca.

'Težak posao nije. Dnevnica je tako svugdje. Tako svi plaćaju voćari u ovome kraju u Slavoniji i Baranji. Ali ne žele radit, jednostavno sam shvatio da ne žele raditi', rekao je voditelj voćnjaka Zvonko Meštrović.

Problem su markice, tvrdi predradnik Zvonko. Tko god prima socijalnu naknadu, u voćnjak ne želi legalno. 800 kuna koliko je socijalna naknada u ovom se voćnjaku može zaraditi za tjedan dana. Za onoga koji bere, na žalost, to znači da idući mjesec nema pravo na svoju socijalnu naknadu. Socijala se umanjuje za onoliko koliko ste zaradili.

Primjerice, ako netko tko prima socijalnu naknadu od 800 kuna zaradi u berbi jabuka 3200 kuna, naredna 4 mjeseca za njega nema socijale.

'I kad im se umanji pomoć ili ukine, oni će opet bit naši korisnici jer će podnijet zahtjev za novo pravo, novo staro pravo', rekao je Đimi Fuštin iz Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

Radio, ne radio, dođeš na isto. Čini se da država ovakvim zakonima potiče nerad socijalno ugroženih građana. Iako nezaposlen, 23.-godišnji David nema pravo na socijalnu pomoć.

'Nemam pravo, a i ne želim se u te socijalne uvjete hvatat. Hvala Bogu, imam dvije ruke, dvije noge, zdrav sam, mogu raditi', kazao je David Grindfelder.

Takvih je, sudeći prema praznim voćnjacima, u Baranji sve manje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se