Obavijesti Video Pretražite Navigacija
navala turista

Kako do rješenja problema koji muči jednu od najpoznatijih hrvatskih turističkih destinacija: Gužve u povijesnoj jezgri prate se i - aplikacijama

Aktualno Galerija Gužve u Dubrovniku - 1 Gužve u Dubrovniku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gužve u Dubrovniku - 2 Gužve u Dubrovniku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gužve u Dubrovniku - 3 Gužve u Dubrovniku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Gužve u Dubrovniku - 4 Gužve u Dubrovniku - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gužve u Dubrovniku - 5 Galerija 1/5 >>
Ukidanjem COVID mjera vraćaju se i turističke gužve na najpoznatije svjetske destinacije. Jedna od najposjećenijih destinacija, Venecija, smišlja kako stati na kraj velikom broju posjetitelja. Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić provjerila je i gdje je po pitanju gužvi naša najpoznatija destinacija.

Veneciju svake godine posjeti oko 25 milijuna turista. Kako bi stali na kraj nesnosnim gužvama, vlasti uvode probni sustav rezervacija za jednodnevne posjete središtu grada. Plan je i posjetiteljima naplatiti naknadu od tri do deset eura.

Upravo iz Venecije u Dubrovnik stigli su i neki gosti iz SAD-a. 

"Bila je jednostavno prevelika gužva, ja to vidim kao katastrofu, bilo bi bolje da nismo otišli tamo. Jako razočaravajuće iskustvo", rekli su Cay i Michael.

Upravo turističke gužve najveća su antireklama za turističke destinacije - loš imidž dugo je pratio i Dubrovnik.

Gužve u Dubrovniku - 5 Gužve u Dubrovniku - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Upravo autor ovog vodiča kaže kako je Dubrovnik hit, predivan je, ali preporučuje da se dođe ranije u godini, prije gužvi", rekla je Susan, posjetiteljica iz SAD-a.

Iz Grada Dubrovnika poručuju da se boljim rasporedom dolazaka kruzera riješio najveći problem. Naplaćivanje ulaza i rezervacija posjeta u Dubrovniku, kažu, nikada nije bila opcija.

"Trenutno je u Dubrovniku moguće da bude u jednom dijelu dana 4000 posjetitelja s kruzera, dva broda ujutro ili dva poslijepodne. Ako je brod kapaciteta većeg od 4000, onda može biti samo jedan brod na dan", istaknula je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

Gostima u Dubrovniku dostupne su i aplikacije kojima mogu pratiti stanje u povijesnoj jezgri. Tako svatko ima opciju ući u grad ili ga zaobići kad je najveća gužva. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene