Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČETVRTI TJEDAN OD PADA

Dnevnik Nove TV doznaje: Zatražene su dodatne analize i tumačenja o dronu koji je pao na Zagreb. Ravnatelj SOA-e: "Mislim da će DORH uskoro obavijestiti javnost"

Aktualno Galerija Dron u Zagrebu Dron u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Letjelica - 4 Letjelica - 4 Foto: DNEVNIK.hr Letjelica - 3 Letjelica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Letjelica - 1 Letjelica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Letjelica - 2 Galerija 1/8 >>
Rezultati istrage oko pada sovjetske letjelice na Zagreb još su u rukama Državnog odvjetništva. Dok javnost nakon gotovo mjesec dana od incidenta čeka odgovore na pitanja - vrh hrvatske politike i na ovoj temi nastavlja s prozivkama.

Čija je letjelica? Tko ju je ispalio i zašto? Je li nosila i koliko tešku bombu? Ili je eksplodirala naprava za samouništenje podataka? Brojna pitanja i dalje ostaju pod upitnikom. Ministar obrane Mario Banožić koji se danima razbacivao različitim podacima iz istrage - danas ne staje pred novinare.

"Ja znam što se dogodilo, ali sam šutio, pa ću šutjeti i dalje", rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Ali ostaje glasan u prozivci šefa Vlade i nekih ministara.

"Čovjek je naprosto napravio seosku predstavu oko toga, kao i od svega. Ljudi koji su bezdušno, bezdušno manipulirali - sad šute! I sad kažu to je stvar istrage - pa zar nije hrvatski narod i Zagrepčani zainteresiran da sazna šta je stvarno bilo i je li to bio eksploziv", komentirao je Milanović.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved naveo je da se ništa ne taji i manipulira. "Nisu izneseni detalji koji su naštetili istrazi", dodao je.

U raskoraku s predsjednikom i premijer koji i dalje uvjerava isto.

"Ono što znamo da je dron bio naoružan, na njemu je bila bomba. Još smo vam pokazali što eksperti misle kakva je bila, što obično sadrži. Je li došlo do nekih prilagodbi bombe u vezi punjenja, na ekspertima je da kažu", rekao je Andrej Plenković.

Četvrti tjedan od pada vojne letjelice u Vladi mole za strpljenje.

"Vjerujem da će Državno odvjetništvo u narednih nekoliko dana izaći s cjelovitom informacijom! Velik dio tih istražnih radnji su još uvijek u postupku", rekao je Medved.

Zatražene dodatne analize

Reporterka Ivana Pezo Moskaljov za Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da su se tražile dodatne analize i tumačenja, pa i nakon što na dijelovima koji su vještačeni nije bilo tragova eksploziva.

"Državno odvjetništvo vodi istragu, a sve naše institucije, među kojima je i SOA, pružaju potporu. Mislim da će objava završnih rezultata biti vrlo skoro, da istraga napreduje i da će uskoro DORH obavijestiti javnost. Mi informacije dajemo DORH-u, DORH je središnja točka koja vodi istragu, što i treba biti. Uskoro ćete dobiti odgovor je li dron bio naoružan i čiji je. Zna se kako funkcionira država i DORH je tu institucija koji mora voditi državu i dati konačan zaključak. Bitno je da se završi kako treba, nije toliko pitanje žurnosti, nego ispravnosti zaključka", objasnio je Daniel Markić, ravnatelj SOA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna je bomba, nije bomba Medved najavio: "DORH će u narednim danima objaviti cjeloviti nalaz istrage o padu drona"

Pročitajte i ovo Letjelica - 3 BEZ OBJAVE NALAZA Gdje je zapela istraga o padu letjelice na Zagreb? Politika ušutkana, DORH zakopčan, a struka začuđena odugovlačenjem

Nakon incidenta sa sovjetskom letjelicom u Zagrebu, američki državni tajnik šalje jasnu poruku.

"Naravno, kao članice NATO-a naše su države čvrsti saveznici. Naša obrana je zajednička. Napad na vas, napad je i napad na nas. Uvijek ćemo čuvati vaša leđa", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

Bio je ovo sigurnosni test na kojem je s letjelicom - pao i NATO, a hrvatska protuzračna obrana zakazala. A službeno - još nismo doznali što je sve pokazala istraga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene