Ne sliježe s prašina u KBC-u Osijek zbog neuspjelog pobačaja. U petak su se o ovom slučaju očitovale bolnica i udruge, a u subotu je za Dnevnik Nove TV progovorila sama djevojka.

Galerija Neuspio pobačaj - 2 Neuspio pobačaj - 3 Neuspio pobačaj - 4 +1 Neuspio pobačaj - 5

Prije tri mjeseca djevojci je izveden pobačaj nakon kojeg je bila naručena na kontrolu za 10 do 14 dana. No ona se na tom pregledu nije pojavila, već je otišla privatniku 27 dana nakon zahvata, koji je utvrdio trudnoću.

Provjereno: Pobačaj - 4 Zakon je isti u obje zemlje: Zašto se trudnice iz Hrvatske šalju na pobačaj u Sloveniju? "Svatko od nas može imati svoje mišljenje i moralne prosudbe, ali..."

Isti dan je pregledana u bolnici. Utvrđeno je da pobačaj nije uspio i da je trudna više od 10 tjedana. Zahtjev za ponovnim pobačajem joj je odbijen. Na pregled nije otišla kad joj je rečeno, jer su problem bile financije.

"Znala sam da se u tu zgradu više ne želim vraćati. I zato sam od početka i sve kontrole obavljala kod privatnika. Kao što sam rekla, što je bio i glavni razlog, ja to sama financiram. I kao treće, ja sam se fizički osjećala jako, jako dobro, što me i čudilo", izjavila je nesretna djevojka za Dnevnik Nove TV.

Mirela Čavajda Stigao nalaz zdravstvene inspekcije u slučaju Mirele Čavajde: "Utvrđeni su proceduralni propusti". Pogledajte što je poručila putem odvjetnice

Ilustracija Smiju i stomatolozi: Znate li tko sve u Hrvatskoj ima pravo na priziv savjesti?

To da se može dogoditi da trudnoća ne bude uklonjena, kaže, iščitala je i potpisala prije zahvata. No, platila je opću anesteziju, a na kraju joj je, tvrdi, u dvorani ponuđena lokalna.

"Samo to prebacivanje s opće na lokalnu se desila u sali par minuta prije. Ja nisam ništa potpisivala nego je bilo hoćeš li prihvatiti ipak ovo. Rekla sam da da. Jer nemam više snage za čekanje. Jer bilo je ako želim dalje, morala bih još čekati, to je bilo njihovo objašnjenje''.

Razlika u novcu koju je platila za opću anesteziju joj je vraćena. U bolnici odbacuju navode da je zahvat izvela medicinska sestra. Kažu - bili su specijalist i specijalizant uz prisutnost medicinske sestre. Djevojka tvrdi - bile su dvije žene.

Ilustracija Ginekolozi u KB Sv. Duh protiv novog šefa koji treba omogućiti pobačaje: ''Stanje u bolnici je ekstremno...''

"Ne znam niti ime, niti titulu te osobe jer se meni ni u kojem trenutku nitko nije predstavio, a kamoli šta dalje. Ispričavam se, evo, ako sam krivo shvatila koju titulu ta osoba nosi", rekla je.

Ivan Zmijanović Šibenski ginekolog sa prizivom savjesti: "Radio sam pobačaje, a onda sreo Boga na koncertu Parnog valjka"

Kako je tu odbijena, otišla je u Nizozemsku. Zahvat je platila 850 eura. Žaliti se na odluku bolnice nije htjela.

''Jer znam da ja tu odluku ne bih dobila u roku npr. 24 sata i zato jer sam htjela samoj sebi pomoći i poduzeti korake što prije“, objašnjava zašto se odlučila na odlazak u Nizozemsku.

U udruzi pacijenata kažu - odgovorni ne žele riješiti problem s pobačajem.

"Zato se ne ulazi ni u novi zakon, ni u izmjene, niti se o tome razgovara, niti postoje upute za bolnice, ni za ginekologe. Tako da zaista iz ovoga svega ovaj problem se želi zataškati", rekla je za Dnevnik Nove TV Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Ministarstvo je od bolnice zatražilo očitovanje. "Zatražili smo očitovanje zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u postupku zbrinjavanja pacijentice kao i presliku cjelokupne medicinske dokumentacije. Nakon zaprimanja istih, odlučit će se o daljnjim aktivnostima'', kažu iz resornog ministarstva.

U bolnici nam pak kažu da su još u petak sve poslali. Djevojka će poduzeti pravne korake. Na pitanje hoće li tužiti bolnicu, odgovara kratko: "Da". Sljedeći korak je, kaže, konzultacija s odvjetnicima. 

Više pogledate u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju