U Hrvatskoj se na priziv savjesti pozivaju, uz liječnike, i stomatolozi, medicinske sestre, al i vojnici. No struka upozorava – postoji zloupotreba.

Galerija Ilustracija Jasna Karačić Tko sve ima pravo na priziv savjesti? +1 Liječnica - Ilustracija

Međunarodni dan priziva savjesti obilježen je u nedjelju 15. svibnja. Uz liječnike, u Hrvatskoj se na priziv savjesti mogu pozvati medicinske sestre i stomatolozi, ako se to ne kosi s pravilima struke i ne ugrozi pacijenta. Mogu se pozvati i zdravstveni i nezdravstveni radnici koji bi trebali provesti ili sudjeluju u provođenju postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Vezani članci Krešimir Luetić HLK na braniku priziva savjesti, Luetić se obrušio na Tomaševića: ''Ginekolozi i medicinske sestre na Svetom duhu su uznemireni'' Zakon o pobačaju - 2 Slučaj "Čavajda" otvorio Pandorinu kutiju: Oporba kritizira premijera - "To je nešto dosad neviđeno"

Ilustracija Tko sve ima pravo na priziv savjesti? (Foto: DNEVNIK.hr)

Također, prigovor savjesti je dopušten i u vojsci. Primjerice, razvrstanom pričuvniku koji se pozove na prigovor savjesti može se odobriti civilna služba. U udruzi za promicanje prava pacijenata kažu kako se priziv savjesti u Hrvatskoj zloupotrebljava.

“"Priziv savjesti se u Hrvatskoj itekako zloupotrebljava. Za to su nam dokazi gdje nam pacijenti daju imena liječnika koji se u bolnici prizivaju na to da se ne može raditi prekid trudnoće, da tu imaju priziv savjesti, a popodne i u večernjim satima u svojim ordinacijama izvode taj isti proces, istu uslugu, odnosno prekid trudnoće", kazala je Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

"Zdravstveni sustav mora pružiti cjelovitu zdravstvenu zaštitu, a to znači da svim ženama mora biti dostupan prekid trudnoće po zakonu u svim ustanovama u RH", zaključila je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju