Nalaz zdravstvene inspekcije u KB-u Sv. Duh i KBC-u Sestre milosrdnice utvrdio je proceduralne propuste. Čavajda se putem odvjetnice oglasila za Dnevnik Nove TV.


Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila je propuste u slučaju Mirele Čavajde.

Objavu prenosimo u cjelosti:

"S ciljem rasvjetljavanja svih činjenica u tijeku medicinskog zbrinjavanja pacijentice te objektivnog informiranja javnosti, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva, obavila je zdravstveno-inspekcijski nadzor u KB Sv. Duh, u KBC-u Sestre milosrdnice i KB Merkur. Nakon uvida u cjelokupnu dokumentaciju i razgovora s djelatnicima u svim navedenim ustanovama, utvrđeni su proceduralni propusti u KB Sv. Duh i KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega će zdravstvena inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere. U segmentu pružanja zdravstvene skrbi, utvrđeno je da je pacijentici pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi u Republici Hrvatskoj.

Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica ovog složenog slučaja, zdravstvena inspekcija je ocijenila potrebnim izvršiti nadzor i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje je vođena trudnoća pacijentice te će se o utvrđenim činjenicama naknadno izvijestiti javnost.

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Udruga liječnika traži novi zakon o pobačaju: "Uloga priziva savjesti je pogrešno interpretirana"

U pogledu utvrđenih nepravilnosti u KB Sv. Duh, utvrđeno je nepoštivanje zakonske procedure djelovanja prvostupanjske komisije koja je naknadno ispravljena i adekvatno upućena na drugostupanjsku komisiju KBC-a Zagreb, dok je u KBC Sestre milosrdnice, kojemu se pacijentica obratila putem odvjetnice, prilikom donošenja odluke prvog stupnja propušteno pacijenticu obavijestiti o njezinom pravu da se obrati KBC-u Zagreb kao drugostupanjskom tijelu.

Iz dijela medicinske dokumentacije iz KB Sv. Duh, razvidno je da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o istome. O navedenome će Ministarstvo u najkraćem roku utvrditi činjenice. Nadalje, zdravstvena inspekcija je također temeljem medicinske dokumentacije utvrdila da je pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB Sv. Duh kako bi joj se maksimalno olakšalo njeno zdravstveno stanje.

Prosvjed podrške Mireli Čavajdi - 2 Potresno svjedočanstvo iz Osijeka: "Rekli su mi da odem u WC i u rukama držim plod"

U postupanjima KB Merkur, nisu utvrđeni propusti u procesu odlučivanja prvostupanjske komisije koja je razmatrala slučaj pacijentice na temelju ustupljene dokumentacije te se sukladno tome uputilo pacijenticu na drugostupanjsku komisiju u KBC Zagreb.

Kako je javnost upoznata, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb, na zahtjev pacijentice, donijela je odluku o prekidu trudnoće o čemu ju je obavijestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili pacijentici medicinski zahvat u Republici Hrvatskoj na temelju struke i zakonske regulative."

Potreban joj je mir

Reporter Dino Goleš je za Dnevnik Nove TV otkrio da su putem odvjetnice Vanje Jurić, stupili u kontakt s Čavajdom te je rekla da joj je sada potreban mir te da će se o eventualnim daljnjim postupanjima i reakcijama oglasiti kasnije.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju