Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zagreb pride

VIDEO/FOTO Održana Povorka ponosa, sudjelovao i Tomašević te niz političara. Na Ribnjaku ih dočekala velika zastava duginih boja i baloni

Aktualno Galerija Tomislav Tomašević na Povorci ponosa Tomislav Tomašević na Povorci ponosa Foto: DNEVNIK.hr +0 Peđa Grbin na Povorci ponosa Galerija 1/2 >>
U subotu se u Zagrebu održava 21. po redu Povorka ponosa. Pod geslom "Dajte nam naša četiri zida!“ povorka prolazi gradskim ulicama i trgovima, od Rooseveltovog trga do parka Ribnjak. Nakon prosvjednog skupa slijedi druženje i zabavni program.

Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea, uz ironično geslo "Dajte nam naša četiri zida!“ održava se u subotu u Zagrebu. Povorka će se tijekom poslijepodneva i večeri kretati gradskim ulicama i trgovima. 

U 'Parku ponosa' Ribnjaku održat će se aktivistički prosvjedni skup, s početkom u 18 sati, nakon čega slijedi druženje i zabavni program.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu u nastavku:   

19:37 Franko Dota iz Zagreb Pridea kazao je danas za Dnevnik Nove TV da nasilja ima i dalje, ali ljudi nemaju povjerenja u institucije da će se to riješiti. Više pročitajte >>OVDJE.

18:15 U tijeku je program na Ribnjaku.

17:45 Povorka je stigla na Ribnjak, s jedne zgrade vijori se velika zastava duginih boja. Puštaju se i baloni s prozora.

17:18 Povorka je stigla do Trga bana Jelačića, vijore se zastave, pjevaju pjesme, čuju se i bubnjevi. Među sudionicima povorke je i gradonačelnik Tomašević s najbližim suradnicima.

16:52 Povorka ponosa kreće se prema glavnom gradskom Trgu, vijore se zastave duginih boja, a povorci su se pridružili, među ostalima i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, potpredsjednica Vlade Anja Šimraga, SDP-ov Peđa Grbin, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, zastupnica Katarina Peović, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter te aktivistica ruske skupine Pussy Riot Ajsoltan Nijazova. 

16:29 "U Hrvatskoj nitko ne treba biti diskriminiran", rekal je Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade "bilo po vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Drago mi je i mi moramo pokazati da ovi skupovi moraju proći u mirnom redu", dodala je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u zagrebu I ovog lipnja održat će se Povorka ponosa na biciklima: "Izloženost nasilju i dalje je naša svakodnevnica"

16:24 "Ovaj grad je tolerantan za sve, otvoren za sve, drago mi je da sam ovdje drugu godinu za redom kao gradonačelnik" rekao je Tomislav Tomašević koji je podržao želju LGBTIQ zajednice da im se dodjeli prostor u gradu Zagrebu.

Tomislav Tomašević na Povorci ponosa Tomislav Tomašević na Povorci ponosa (Foto: DNEVNIK.hr)

"Hod za život se normalno održao i organizirao, a postavljanje zastava značilo bi da grad podržava njihove stavove" rekao je na komentar od zabrani postavljanja zastava na gradske jarbole Hoda za život.

16:18 "Što više bude gej političara, to će i scena biti drugačija" rekao je Domagoj Hajduković na zagrebačkoj Povorci ponosa. "Volio bih poslati poruku različitosti i prihvaćenosti. U Hrvatskoj ima 4000 djece koja u domovima čekaju svoj dom i trebat će nam 35 godina da ih sve udomimo. S druge strane postoji cijela jedna populacija koja želi toj djeci dati dom i mislim da moramo sve učiniti da i toj djeci to omogućimo" rekao je Hajduković. 

16:10 "Puno toga još moramo napraviti u Hrvatskoj" rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbnin. "Prema netolerantnima ne treba biti tolerantan. Danas smo po pravima iza Crne Gore, pa vi meni recite jel ima pomaka prema boljem u pravima pripadnicima LGBTQ zajednice. Najvažnije je osvijestiti ljude naše zemlje da svi moramo imati ista prava, bez obzira koga volimo ili ne", rekao je Grbin.

Tomislav Tomašević na Povorci ponosa Peđa Grbin na Povorci ponosa (Foto: DNEVNIK.hr)

"Bez obzira o odluci koju je donio Ustavni sud i Visoki i Upravni sud, pitanje je koliko će se to u praksi i primjenjivati. Mi moramo mijenjati zakone i primjenjivati zakone", dodao je komentirajući odluku o pravu na posvajanje djece.  

15:57 Zbog održavanja "Povorke ponosa" zagrebački ZET najavio je izmjene u javnom gradskom prijevozu u užem gradskom središtu. Od 16:10 do 18 sati tramvajski promet bit će obustavljen Savskom, Frankopanskom, Ilicom, Jurišićevom, Zrinjevcem, Ulicom Franje Račkog, Draškovićevom, Vlaškom, Ribnjakom i Ksaverskom cestom. Tramvajske linije 4, 6, 11, 12, 13, 14 i 17 prometovat će izmijenjenim trasama u oba smjera, javljaju iz ZET-a.

15:37 Počelo je okupljanje građana ispred muzeja Mimara. Najavljena šetnja kroz uži centar grada počet će u 16:30 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene