Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ostala trudna i nakon zahvata

"Uvjeravali su me da je zahvat obavio liječnik": Ministar Beroš o šokantnom slučaju ''pobačaja'' u Osijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi šokantan slučaj nepružanja adekvatne zdravstvene skrbi trudnici dolazi iz Osijeka. Pacijentica je dva tjedna nakon obavljenog pobačaja otkrila da je i dalje trudna. KBC Osijek je zatim odbio obaviti naknadni pobačaj.

Ministar zdravstva Vili Beroš daje izjavu povodom najnovijeg slučaja pacijentice iz Osijeka, koji je još jednom pokazao propuste u liječenju trudnica i pravima na pobačaj u Republici Hrvatskoj.

"Čuo sam se s ravnateljem KBC-a Osijek i očekujem njihovo kompletno izvješće s cjelokupnom dokumentacijom", rekao je ministar. "Meni je potvrđeno da je pobačaj vršio liječnik", komentirao je navode da je pacijentici pobačaj izvršila medicinska sestra.

"Njihova objava na web-stranici je skinuta, u kojoj se navode neprimjerene rečenice koje nisu u skladu s Ustavom i zakonom", rekao je i dodao da očekuje i o tome izvješće ravnatelja. "Ne mogu za sada govoriti o sankcijama. Primarna odgovornost web-stranice je na svakoj bolnici i njihovim ravnateljima." 

Govoreći o tome da neki ravnatelji i dalje postupaju protivno zakonima, rekao je da će u ovom konkretnom slučaju još vidjeti jer još nema sve informacije. "Ukoliko bude potrebe, poslat ćemo inspekciju i apsolutno je neprihvatljivo da se negdje nešto događa što nije u skladu sa zakonom", naglasio je.

"Čekam službenu dokumentaciju i očitovanje svih koji su sudjelovali u ovom slučaju."

"Ja ne mogu biti u svakoj bolnici i domu zdravlja i zato postoji sustav koji je odgovoran, no jasno je da sam ja odgovoran za sve", rekao je Beroš. 

Pročitajte i ovo Prosvjed podrške Mireli Čavajdi - 2 Prosvjedi u devet gradova Potresno svjedočanstvo iz Osijeka: "Rekli su mi da odem u WC i u rukama držim plod"

U javnost je izašao zapanjujući slučaj u kojem trudnici nije omogućen pobačaj. Ovoga puta u KBC-u Osijek, kojem se pacijentica javila u veljači ove godine kako bi napravila pobačaj, koji je zatim navodno i napravljen, o čemu svjedoči i otpusno pismo.

Tri tjedna nakon zahvata pacijentica je doznala da je i dalje trudna te se ponovno obratila istoj bolnici, gdje su joj tumačili da zbog navodne infekcije, za koju pacijentica tada prvi puta doznaje, pobačaj nije bio moguć. Pacijentici je tada rečeno i kako je prošao rok u kojem je moguć pobačaj na zahtjev iako to navodno nije bilo točno.

Nakon što joj je odbijena zakonom zajamčena zdravstvena zaštita, pacijentica je o svojem trošku otišla na zahvat u Nizozemsku.

Inicijativa Dosta!, koja se angažirala i oko nedavnog slučaja Mirele Čavajda, pred zgradom Vlade uputila je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u povodu tog slučaja.

Zaklada Solidarna potvrdila je da je pacijentica u dobrom stanju, dobro se osjeća te ako se odluči na tužbu, Solidarna je spremna pokriti troškove. 

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda Ima i drugih prijava… Zdravstvena inspekcija potvrdila: Sveti Duh prekršio zakon u slučaju Mirele Čavajde, prijeti im kazna od 50.000 kn

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene