Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porod na 400 m visine

Djevojka koja je rodila na Paklenici još uvijek u šoku: "Prošlo je kao da je dijete rođeno u bolnici, a ne na planini"

Aktualno Galerija Porod na Paklenici - 1 Porod na Paklenici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Porod na Paklenici - 2 Porod na Paklenici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Porod na Paklenici - 3 Porod na Paklenici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Porod na Paklenici - 4 Porod na Paklenici - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Jurišić Galerija 1/5 >>
Mlada strankinja rodila je dijete na planini i to sama. Na zahtjevnu planinarsku rutu vjerojatno se ne bi ni zaputila da je znala da je u visokom stupnju trudnoće. Srećom, u pomoć su joj priskočili djelatnici Nacionalnog parka i članovi HGSS-a.

HGSS-ovci koji su sudjelovali u akciji u Nacionalnom parku Paklenica ne skidaju osmijeh s lica. Tek rođenu bebu su na rukama gotovo dva sata nosili do vozila Hitne pomoći.

"Još uvijek sam u šoku od svega toga, ali sretna sam to je sve dobro završilo. Dijete je jako dobro izgledalo od samog početka, cijelo vrijeme je cuclalo prst, nije uopće plakalo", ispričala je HGSS-ovka Branka Bakić.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Tirolu Kratka i moćna oluja VIDEO Nevrijeme izazvalo kaos: Nabujala rijeka nosila mostove, lavina kamenja uništila parkiralište

Beba je prvi put zaplakala na 400 metara nadmorske visine. Njezina mama iz Luksemburga, u dvadesetim godinama, rodila je sama u WC-u jer je spašavateljima trebalo neko vrijeme da dođu do nje. Prvo su, kažu, dobili dojavu da djevojka ima mučninu, a nedugo zatim doznali su da je riječ o porođaju. Srećom se među HGSS-ovcima našla i jedna anestezologinja, ali i ginekologinja.

"Tih sata vremena što sam se penjala gore sam razmišljala što će me zateći", istaknula je ginekologinja Dora Perinčić.

"Od tima medicinske pomoći koji nam je poslan iz Starigrada sam dobila sve što mi je potrebno tako da sam imala sve i uspjeli smo na adekvatan i siguran način sve obaviti i zbrinuti", rekla je anesteziologinja Adela Ušanović.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Tvrdi da je ovo neizbježno "Rat stiže u Rusiju": Zelenski nakon napada dronovima na Moskvu

Obje liječnice, kažu, i dosad su se susretale s trudnicama koje do određenog mjeseca trudnoće pa i do samog kraja – nisu znale da su trudne, ali ovo im je bio prvi porođaj na planini ovi su se ljudi ipak susreli prvi put.

Majka je još uvijek u šoku

S još se detalja o ovom nesvakidašnjem porodu uživo u Dnevnik Nove TV javila reporterka Sanja Jurišić.

"I majka i beba, kažu nam zadarski liječnici, su dobro. Kao da je dijete rođeno u bolničkim uvjetima, a ne na planini. Kad će izaći iz bolnice, službeno ne znamo, no možemo pretpostaviti da će to biti za nekoliko dana, kao i poslije svakog poroda koji prođe bez komplikacija", rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija mučan slučaj u dubravi Apel majke čijeg sina su pretukla četvorica mladića: "Dragi prijatelji, više od ičega danas trebam vašu pomoć"

Jurišić je pokušala kontaktirati i majku.

"Rečeno nam je da gospođa još uvijek u šoku zbog rođenja bebe, s obzirom da do samog poroda nije znala da je trudna. Ono što smo još doznali jest da je riječ o terminskoj trudnoći, odnosno dijete je u majčinoj utrobi provelo devet mjeseci", ispričala je reporterka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene