Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ULICA IVICE RAČANA

Dječja idila u ulici bez interneta, ali punoj kreativnosti i ljubavi: "Stječu sposobnosti koje danas često izostaju"

Aktualno Galerija Igranje na ulici - 4 Igranje na ulici - 4 Foto: DNEVNIK.hr Igranje na ulici - 3 Igranje na ulici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Igranje na ulici - 2 Igranje na ulici - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Igranje na ulici - 1 Galerija 1/4 >>
Vodimo vas u ulicu u kojoj za izazove nije potreban TikTok, u ulicu koja u 21. stoljeću jedina u gradu nema internet, ali prkosi lošem demografskom trendu - ima najviše djece. U Srcu Slavonije, u Đakovu, Ulica Ivice Račana broji 80-ak djece. Reporterka Dnevnika Nove TV, Đakovčanka Matea Drmić lijep i sunčan dan provela je s njima.

Osamdesetak mališana krasi tu ulicu. U njoj veselja i igre nikad ne nedostaje. U bilo koje vrijeme da izađete, ekipa je tu. Romobil, bicikl, role, pa i kvad. Prijevoznih sredstava ima u izobilju, ali i igara.

Ne može se sve na asfaltu, pa ga često zamijene i igralištem. "Ja najviše volim igrati nogomet zato što treniram nogomet u Croatiji Đakovo i od rođenja ga volim. Igram ga skoro svaki dan s prijateljima", ispričao je Antun.

Dok ima starijih sestara i braće poput Petre, i oni najmlađi mogu s ekipom. Sestru čuva svaki dan i priznaje: "Ovisi kakav mi je dan, nekad uživam, nekad mi se baš i ne da." Kad gledaju svoje mališane, roditelji kažu da ih to vrati u djetinjstvo. Sve zaboravljene igre, skrivača, lovice, školice... sve se to ovdje igra.

Pročitajte i ovo Poziv: Upisi u vrtić - 3 POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Kunu se u djecu, ali novih mjesta u vrtićima nema: "Kako dati 700 eura za tetu čuvalicu? Tko si to može priuštiti?"

"Možemo biti sretni. Naša djeca puno vremena provode vani, na ulici. Samim time stječu sposobnosti koje danas kod djece često izostaju, a to su motoričke, socijalne, kognitivne sposobnosti", kaže Sanela Škegro.

Ova jedinstvena ulica u Đakovu ima još dvije posebnosti. Jedina je ulica u Hrvatskoj koja nosi ime Ivice Račana i jedna od rijetkih gradskih ulica koja nema internet.

"Muku mučimo s internetom, kako se danas bez toga ne može, bilo bi lijepo kad bi neki teleoperater posjetio ovu ulicu i provukao jedan optički kabel", kaže Josip Tomičić.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Još malo do izbora Dječji doplatak porastao kao nikada dosad, a u planu su još veće naknade: U Njemačkoj. Što čeka Hrvatska?

S obzirom na to da u ulici i dalje niču nove kuće, djece će zasigurno biti još puno. Ovi mališani s razlogom se mogu nadati novim prijateljima…

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene