Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DIP odbio prigovore Stranke hrvatskih branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo odbilo je kao neosnovane dva prigovora Stranke hrvatskih branitelja i jedan prigovor kandidata Stranke hrvatskih branitelja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici Domagoja Margetića.

U odbačenim prigovorima navodi se da je u XI. izbornoj jedinici na jednom biračkom mjestu u Bosni i Hercegovini netko glasovao umjesto preminule osobe upisane u birački popis.

Pročitajte i ovo Glasanje na izborima Objavio DIP Kandidati za EP nikad stariji, mlađih nema niti 10 posto Marko Milanović Litre - 1 Odgovorio mu DIP Milanović Litre prijeti prijavom: "Glasao sam za sebe, ali na biračkom mjestu nemam niti jedan glas"

Povjerenstvo je i prije nego je podnesen taj prigovor podnijelo
kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, kaže DIP u obrazloženju rješenja i dodaje kako međutim jedan glas na tom biračkom mjestu ni na koji način nije utjecao na izborne rezultate u toj izbornoj jedinici.

DIP je odbacio i prigovor da je prekršen 36. članak Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Taj članak navodi da se izborne jedinice određuju Zakonom o izbornim jedinicama tako da se broj birača u izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od plus-minus pet posto. DIP u obrazloženju navodi da Zakon o izbornim jedinicama obvezuje sva izborna tijela te da stoga nije prekršen Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

Prigovor na netočne popise birača, po kojima bi, kako se navodi u dopisu, bilo 550.000 birača, DIP je odbacio s obrazloženjem da je izbore bilo dopušteno i moguće provesti isključivo na temelju podataka koji su dobiveni od tijela državne uprave, koja su nadležna za vođenje popisa birača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene