Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uzrok sinoćnjeg nestanka struje u dijelu Hrvatske bio je pad frekvencije na postrojenju u Njemačkoj zbog čega je došlo do ispadanja dalekovoda i trafostanica Žerjavinec i Ernestinovo, priopćio je jutros Državni centar 112, pozivajući se na HEP.


Struja je nestala u 22,10 sati u dijelovima Zagreba i sedam županija, a sustav i opskrba normalizirani su za 30 minuta. Bez električne energije su bili stanovnici dijelova Županije međimurske, sisačko-moslavačke, karlovačke, brodsko-posavske, zagrebačke, virovitičko-podravske i bjelovarsko-bilogorske, te Zagreba.

Vezani članci Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše" Slika nije dostupna HEP: Više od 75 posto Gorskoga kotara ima struju

Zbog kvara u njemačkoj mreži bez struje je sinoć ostao dio zapadne Europe. Po podacima njemačkog distributera RWE nekoliko stotina tisuća stanovnika Rajne i sjeverne Westfalije, posebno u području grada Koelna, bilo je bez struje sat vremena. 

U Francuskoj je po informaciji Francuske mreže za transport električne energije (RTE) bez struje bilo čak pet milijuna ljudi, a nestanak električne energije zabilježen je i u Italiji u pokrajinama Piemontu i Puliji, javila je talijanska novinska agencija Ansa.