DINA Petrokemija ima novog vlasnika - Slovenac s tvrtkom u Luksemburgu platio je dugove tvornice iz Omišlja.

Galerija


Omišljani - i stanovnici i bivši djelatnici nadaju se pokretanju proizvodnje, no oprezni su.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Krk: Bez nadzora tisuću tona opasnih plinova i kemikalija Slika nije dostupna Komadina: Neriješeno stanje u Dina-Petrokemiji traje predugo!

Hrvatske dugove otkupio je Slovenac s tvrtkom u Luksemburgu. Jedan od najbogatijih Slovenaca za to je platio 102 milijuna eura. Dina Petrokemija je ugašena u rujnu 2016. godine.

Omišljani se nadaju ponovnoj proizvodnji

Stečajna upraviteljica potvrdila je da je veći dio dugovanja od banaka kupila luksemburška tvrtka. Omišljani se nadaju da će se možda pokrenuti ponovno i proizvodnja.

„Došlo bi dobro da se pokrene da imaju ljudi nekakve uvijete za život“, kaže Milena iz Omišlja.

Osim pokretanja proizvodnje na ovim prostorima luksemburška tvrtka navodno ozbiljno razmišlja i o gradnji kopnenog terminala za ukapljeni plin. Na naš današnji upit rekli su nam da će javnost vrlo brzo biti upoznata sa njihovim poslovnim planovima,

„Jedinica lokalne samouprave podržava proizvodnju, zapošljavanje na njenom području sve dok je to na korist stanovnika, a da nije na štetu stanovnika kraj“ kaže Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj.

Tvornica je proizvodila sirovinu za plastične proizvode i zapošljavala 170 radnika. U srpnju 2015. proglašen je stečaj, a radnici nisu dobili 30 plaća. Danas su oprezni.

Plinki je kriv za sve

„Nas su izvarali sto puta. Nismo primili oko 30 osobnih dohodaka, ostalo je smetlište tamo, to je ekološka katastrofa, kaže Rifo Kamberović, bivši djelatnik „Dina Petrokemije"

Omišljani se nadaju da je investitor napokon ozbiljan i da ovoga puta neće biti prevareni.

Budu li, ove će godine za to biti kriv i lokana karnevalska lutka koju su nazvali Plinki.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr