Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruge zabrinute

Zbog LNG terminala Omišlju prijeti ekološka katastrofa? "Već imamo jednu eko-bombu..."

LNG terminal ekološka bomba? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
LNG terminal ekološka bomba? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija LNG terminal ekološka bomba? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 LNG terminal ekološka bomba? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr LNG terminal ekološka bomba? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 LNG terminal ekološka bomba? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 LNG terminal ekološka bomba? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Dok se političarima žuri s izgradnjom LNG terminala, udruge za zaštitu okoliša upozoravaju na moguću ekološku katastrofu.

Iz Eko Kvarnera ističu da se ne protive izgradnji, ali uočavaju da postoje i sigurniji sustavi za proizvodnju plina.

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv LNG terminala (Foto: Marko Balen) Protiv LNG terminala Veliki prosvjed u Rijeci i na Krku ujedinio i ljute političke protivnike: "Vrijeme je da kažemo ne'' Slika nije dostupna Protiv provedbe projekta Omišljani jednoglasno protiv plutajućeg LNG terminala

Za sada se najizglednijim čini sustav u kojem se ukapljeni plin zagrijava pothlađivanjem mora. To znači da bi se cjevovodi trebali ispirati klorom, a on može zagaditi more. Takvo iskustvo doživjeli su Talijani, a iz udruge Eko Kvarner tvrde kako takva katastrofa prijeti i Omišlju.

"Poguban projekt"

„Došlo je zbog korištenja klora do pojave ogromne količine morske pjene. To su zapravo, kako su nam objasnili, zapravo morski organizmi koji su uginuli. Projekt u obliku na koji je za sad predložen je za nas poguban“ kaže Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner.

Zaštitari prirode traže skuplje, i tvrde, sigurnije metode. Autori studije o Procjeni učinka na okoliš odgovaraju kako se još nisu odlučili ni za jednu opciju.

„To poskupljuje terminal za jedno 20 - 30 posto. To je jedno 15 milijuna eura godišnje gubitka, ako prijeđemo“, kaže Niko Malbaša, suradnik na studiji o utjecaju na okoliš.

Zabrinuta je i načelnica Omišlja. Građani su, kaže, u strahu. Dosad su autorima studije o Procjeni učinka na okoliš poslali 2000 primjedbi.

"Već imamo jednu ekološku bombu"

„Apsolutno se bojimo. Mi već imamo jednu ekološku bombu, upravo kraj te lokacije. To je Dina Petrokemija. Kad ova država ne poštuje zakone i ne može jednu ekološku bombu maknuti u Omišalj, zašto nam dovodi još jednu“, kaže načelnica Omišlja Mirela Ahmetović.

Ima i Omišljana koji misle drugačije...

„Ća se mene tiče nek se radi. Kad su već napravili ovaj dio nek se napravi i to“, kaže Josip

Projekt je prihvatila i Europska unija u kojoj su aktivna 22 terminala. Izgradnju će sufinancirati trećinom iznosa - sa 102 milijuna eura.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene