Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubila i troje devetogodišnjaka

Šef policije otkrio mogući motiv masakra u Nashvilleu, poznat i sadržaj poruke koju je poslala: "Nešto loše će se dogoditi..."

Aktualno Galerija Pokolj u SAD-u Pokolj u SAD-u Foto: AFP Napadačica u Nashvilleu Napadačica u Nashvilleu Foto: "AFP PHOTO / METROPOLITAN NASHVILLE POLICE DEPARTMENT " Cvijeće i plišani medvjedići za žrtve napada u Nashvilleu Cvijeće i plišani medvjedići za žrtve napada u Nashvilleu Foto: Afp +0 Cvijeće i plišani medvjedići za žrtve napada u Nashvilleu Galerija 1/4 >>
Imamo manifest, rekao je šef policije o napadačici koja je u kršćanskoj školi u Tennesseeju ubila šestero ljudi.

Audrey Elizabeth Hale (28), naoružana dvjema puškama i jednim pištoljem, u ponedjeljak oko 10 sati ujutro stigla je pred osnovnu školu u Nashvilleu.

Zapucala je u staklo, a zatim kroz okno ušla u školu. Sve to bio je dio suludog, pomno razrađenog plana, otkrila je policija. 

Osjećaj ogorčenosti 28-godišnjakinje mogao je igrati ulogu u smrtonosnom napadu na privatnu kršćansku školu, priopćila je policija Nashvillea.

Audrey Hale nije imala kriminalni dosje prije nego što je otvorila vatru u školi The Covenant School i ubila troje djece i troje odraslih. "Pretpostavlja se da je postojala ljutnja zbog toga što su morali ići u tu školu", rekao je šef policije Nashvillea John Drake za NBC News.

Napisala da će počiniti suicid

Bivša srednjoškolska suigračica Averianna Patton navodi da je vidjela poruku na svojem telefonu koju joj je Hale poslala na Instagram u ponedjeljak ujutro, a u kojoj planira suicid i govori da će se to vidjeti na vijestima.

"Jednog dana ovo će imati više smisla", napisala je Hale. "Za sobom sam ostavila više nego dovoljno dokaza. Ali nešto loše će se dogoditi", stoji u poruci.

"Pokušala sam je utješiti i ohrabriti, a potom sam kontaktirala liniju za pomoć u prevenciji samoubojstava nakon što mi je to savjetovao moj otac u 10 sati", kazala je Patton. U 10:13 je nazvala policiju i rekla im što se događa. Dobila je upute da nazove broj u Nashvilleu koji nije za hitne slučajeve, piše CNN.

"Nazvala sam taj broj u 10:14 ujutro i bila na čekanju gotovo sedam minuta prije nego što sam razgovarala s nekim tko je rekao da će mi poslati policajca kući. Policajac nije došao u moj dom sve do 15:29", dodala je Patton. Navodi da i dalje ne može vjerovati što se sve dogodilo te da nema pojma zašto je Hale poslala poruku baš njoj.

"Nastavite moliti za nas... Samo želim rješenje, bolji način, neki bolji protokol da izbjegnemo ovo u budućnosti", kazala je. "Samo želim vidjeti postoji li nešto što možemo učiniti kao zajednica, kao grad, da ovo izbjegnemo", dodaje.

"Bila je tipična učenica"

Bivši školski ravnatelj Bill Campbell rekao je da se sjeća Hale u trećem razredu 2005. i četvrtom razredu 2006. No nema je u godišnjaku u petom ili šestom razredu pa vjeruje da se prebacila nakon četvrtog razreda.

"Ona je bila samo jedna od naših mladih dama. Bila je tipična učenica", dodao je. Nije se mogao sjetiti nikakvih problema koje je Hale možda imala u to vrijeme, a koji bi mogli biti povod napadu.

"Mislim da o ovoj učenici i našem odnosu u vrijeme kada je ona bila tamo, nije bilo ništa izvanredno i neuobičajeno", navodi. "Bila je voljena i cijenjena kao i svi naši učenici", dodaje Campbell.

Policija pronašla papire

Kod napadačice koja je u školi ubila šestero ljudi, troje djelatnika i troje devetogodišnje djece, policija je pronašla papire. Bili su to njezini zapisi i mapa školske zgrade, rekao je ranije šef lokalne policije John Drake.

"Imamo manifest. Imamo neke zapise koje ćemo analizirati, a koji se odnose na ovaj datum. Imamo i mapu na kojoj je nacrtano kako će se sve ovo odviti", napisao je i dodao kako je škola jedina lokacija koja je bila na meti napadačice, piše CNN

Policija još istražuju motiv i ima teoriju, ali i dalje pretražuje kuću napadačice te je razgovarala s njezinim ocem. BBC piše kako su joj u kući našli još oružja.

Više detalja o Audrey Hale

Sve je više detalja o samoj Audrey Elizabeth Hale.

Riječ je o bivšoj učenici te iste škole, koja je kasnije diplomirala na Nossi College of Art & Design. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Brazilu Učenik nožem ubio učiteljicu i ranio petero ljudi

Pročitajte i ovo Pucnjava u SAD-u - 1 Policija ju je likvidirala Užas u privatnoj kršćanskoj školi u SAD-u: Napadačica upala u zgradu škole i ubila troje djece

Na profilu na LinkedInu Hale je pisala kako je radila kao freelance grafički dizajner, svoje ilustracije objavljivala je online, a jednom je radila i na dječjoj knjizi o terapeutskim psima.

Voljela je videoigre, filmove i sport. 

"Dio mene je poput djeteta koje voli trčati na igralištu. Životinje su moja druga strast. Volim provoditi vrijeme sa svojim mačkama", napisala je Hale, koja je ljude pobila s legalnim oružjem, prije nego što je policija upucala nju. 

Policija je objavila snimku napada. Pogledajte je OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene