Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Degert: '2008. odlučujuća godina za Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert održao je u srijedu konferenciju za novinare povodom objave usvajanja strateškog dokumenta EK-a o zapadnom Balkanu i kako bi najavio posjet europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna Zagrebu.

Komisija je u svom dokumentu ponovila ranije zaključke Europske unije da je budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji i obavezala se da će pomoći regiji, rekao je Degert predstavljajući dokument usvojen u srijedu ujutro u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tri faze Procurio ruski plan za pripajanje Bjelorusije: Ovo su strateški ciljevi Slika nije dostupna Rehn i Swoboda osuđuju ubojstva i pozivaju na akciju

Sve zemlje regije mogu ubrzati svoj put prema članstvu u Europskoj uniji ako poduzmu napore i krenu putem reformi te ako ispune tražene uvjete, istaknuo je.

Europska unija je za razdoblje između 2007. i 2013. za zapadni Balkan namijenila oko 4 milijarde eura pretpristupne pomoći.

Komisija je u dokumentu iznijela neke nove inicijative u vezi s viznom liberalizacijom, stipendijama za školovanje i potporom razvoja civilnog društva.

Hrvatska je jedina zemlja u regiji čiji građani mogu bez viza putovati u Europsku uniju.

U dokumentu se spominje i stanje na Kosovu, rekao je Degert podsjetivši da EU šalje civilnu misiju na Kosovu. U misiji, čiji je osnovni cilj pomoći kosovskim vlastima u sudstvu, policiji i carini, bit će dvije tisuće pripadnika.

Prijedlog strateškog dokumenta Europske komisije o zapadnom Balkanu bit će predstavljen članicama Europske unije na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a koji će se održati u Sloveniji potkraj mjeseca, najavio je Degert.

Što se tiče Hrvatske, Degert je rekao da se u dokumentu navodi da 2008. može biti odlučujuća godina za Hrvatsku ako ona postigne daljnji napredak u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, manjinskim pravima i povratku izbjeglica te u restrukturiranju brodogradilišnog sektora.

U dokumentu se Hrvatsku podsjeća, nastavio je Degert, na važnost rješavanja otvorenih pitanja sa susjedima i navodi se da Hrvatska treba bez odgode riješiti pitanje ZERP-a.

Rehn će doputovati u posjet Zagrebu, posvećen napretku Hrvatske u približavanju Uniji, u srijedu navečer i imat će radnu večeru s premijerom Ivom Sanaderom. U četvrtak će se sastati sa Sanaderom u Banskim dvorima, a razgovarat će i s ministrom financija Ivanom Šukerom, ministricom pravosuđa Anom Lovrin, potpredsjednicima Vlade Đurđom Adlešič i Slobodanom Uzelcem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene