O tome kako teku pripreme za hrvatsko predsjedanje i što nam donosi Schengen, uživo u Dnevniku s potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem razgovarala je Sabina Tandara Knezović.

Galerija


Ulazi li Hrvatska do kraja godine u Schengen?

"Ovo je bio sjajan sastanak i sjajne poruke vezane i za Schengen. U posljednje dvije godine napravili smo ogroman iskorak kad je u pitanju pristupanje Schengenu. Utoliko da smo naslijedili od komisije oko 270 preporuka i sve ih uspješno rješavamo

Što kaže šefica komisije na sve to?

Vezani članci Josip Aladrović Ministar za Dnevnik Nove TV nakon sastanka s ugostiteljima: "Nismo očekivali ovakav rasplet, ali ne bojimo se prosvjeda'' Sjednica Vlade - 4 Nove, strože mjere: Božinović otkrio tko će, kada i pod kojim uvjetima moći prijeći državnu granicu

U ovom trenutku gospođa Ursula von der Layen još je buduća predsjednica komisije i još je akutalna komisija koju vodi predsjednik Jean Claude Juncker, koji je nedavno bio u Zagrebu, i kazao da je interes i želja njegove komisije da Hrvatska u mandatu postojeće komisije ispuni sve uvjete za pristup Schengenu.

Hoće li nam Slovenija stvarati probleme?

Siguran sam da je ulazak Hrvatske u Schengen u slovenskom nacionalnom interesu. Slovenski građani, siguran sam, prepoznaju ono što radi Hrvatska, pogotovo granična policija koja štiti hrvatsku granicu od ilegalnih migracija i time ne samo da omogućava jedan nesmetani životni tijek u Hrvatskoj već i Sloveniji.

Jedno su građani, drugo je slovenska politika...

Ja mislim da politika ovisi o svojim građanima.

Kad smo kod politike, koga šaljemo kao povjerenika?

Počele su interne konzultacije i konzultacije s budućom predsjednicom Europske komisije s obzirom na to da je ona u neku ruku mandatar. Države članice daju svoje prijedloge, ali ona je ta koja ima viziju svoje komisije. Ona će inzistirati na jednoj rodnoj uravnoteženosti.

Je li onda riječ o Dubravki Šuici?

Ja ne mogu govoriti o imenima. Imena još nisu definirana.

Sve članice su već predale svoje kandidate. Što mi čekamo?

Predat ćemo...

Je li moguće da će biti žena?

Pa, moguće je. Zašto ne bi bilo moguće? Ja mislim da je dobro da imamo što više žena u politici.

Ozbiljno je pitanje sigurnost granica. Kako Hrvatska tu stoji? Hoće li moći kontrolirati tu veliku granicu Srbija, BiH?

Kao što vidite, mi kontroliramo tu veliku granicu i Hrvatska dobiva pohvale od država članica EU-a zbog toga što ulažemo stvarno velik napor, pogotovo s obzirom na činjenicu da mi nismo među većim državama članicama, ali imamo najdužu kopnenu vanjsku granicu Europske unije i mi smo u ove dvije godine uspjeli, pogotovo kad govorimo o granici s BiH, tehnički je opremiti, ojačati u svakom pogledu.

Jamčite da Hrvatska neće biti hot spot?

Sve radimo na tome da neće biti. Nećemo biti zbog toga što hrvatska granična policija ne dopušta ilegalne migracije. Dakle, to ne znači da smo mi protiv. Mi smo otvorena zemlja, nismo dizali žicu kao neki naši susjedi.

Postoje prigovori na račun hrvatske policije i odnosa prema migrantima

Svaki prigovor mi smo istražili i kad pogledate seriju ovih zadnjih prigovora, bez obzira kojeg predznaka, svi se vrte oko jedne te iste priče, anonimni policajac, snimljena hrvatska granična policija... Nitko nije vidio to nasilje.

Kome je u interesu da širi takve priče, ako nisu istina?

Naš je interes da Hrvatska ostane otvorena zemlja, sigurna zemlja i na tome ćemo ustrajati. Ovo je pitanje za neku dublju analizu.

Hrvatska početkom iduće godine predsjeda Europskom unijom. Jesmo li spremni za taj posao? Oporba je vrlo kritična, smatraju da je još sve u povojima i da imamo još pet mjeseci i da je sve na knap.

A što bi oporba mogla raditi nego kritizirati. Naravno da smo spremni i sve više smo spremni iz dana u dan i bit ćemo potpuno spremni kad krene predsjedanje i kad je u pitanju sadržaj i sama organizacija koja je jedan veliki zalogaj. Sve što je u prošlosti nama povjereno na organizaciju, iako je ovo najveći organizacijski izazov za institucije, sve to je vrhunski prošlo.

Koliko se vaša bivša kolegica uopće uspjela baviti tim poslom? Dosta je lobirala za svoju novu funkciju.

Ona je koordinirala taj posao. Postoje službe u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ali postoje zadaće koje obavljaju sve druge institucije i sva druga ministarstva. Dakle, Ministarstvo vanjskih tu je koordinator, ali znam sa aspekta MUP-a da smo mi napravili cijeli hodogram, angažirali ljude i spremni dočekujemo predsjedanje u našem formatu.

Velike su bile kritike na nju da nije odradila taj posao, a s druge strane čujemo gospodina Kovača koji isto kritizira vodstvo stranke. Bojite li se eskalacija sukoba u stranci?

Što se tiče HDZ-a, ova rekonstrukcija je prošla jednoglasno stranačka tijela.

Ja sam kao ministar u Saboru dobio 79 glasova, a sad kao potpredsjednik vlade, i ja i svi koji su bili u ovoj rekonstrukciji 82, toliko o stabilnosti.

Kako ocjenjujete stanje u HDZ-u?

Stanje je stabilno, HDZ je demokratska stranka i priprema se, kad govorimo o izvršnoj vlasti, za sve one izazove koji stoje pred nama. Mislim da to sve uspješno savladavamo.
Što se tiče unutarnjeg stranačkog života, HDZ će se organizirati u pravom trenutku kako bi pobijedio na sljedećim parlamentarnim izborima.

U Čemincima je USKOK, lokalni HDZ traži da se načelnik izbaci iz stranke, imate li kakvih saznanja oko toga?

Nemam, s obzirom na to da se danas nisam ni stigao baviti s ovim stranačkim dijelom.

Ako je nanio štetu stranci, treba li ga izbaciti?

To će odlučiti njegova matična organizacija.

Treba li to vrijediti i za ministre Kuščevića i Marića, koje također USKOK češlja?

Ja to ne mogu potvrditi.

Trebaju li vrijediti isti kriteriji za sve?

Kriteriji u demokratskom društvu su poznati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr