Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U igri minimalac i plaće dužnosnika

Bernardić ne odustaje od Mosta: Pozvao Petrova na kavu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić sve otvorenije koketira s Mostom. Čelniku te vladajuće stranke i predsjedniku Sabora Boži Petrovu poslao je otvoreno pismo u kojem ga poziva na suradnju. Zatražio je podršku za SDP-ov Zakon o minimalnoj plaći. Zauzvrat nudi glasove za Mostov prijedlog zamrzavanja dužnosničkih plaća, protiv kojeg je HDZ.

Boži Petrovu stiglo je pismo. U njemu, čelnik oporbe predlaže suradnju.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk otkrio kada će SDP predati liste za izbore Dotaknuo se i Grbina Bauk otkrio kada će SDP predati svoje liste: "Kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku" Grafit na Zrinjevcu Na udaru i stranke FOTO Pogledajte uvredljive grafite koji su osvanuli preko noći u centru Zagreba

"Nužno je razmotriti prijedlog SDP-a, u kojem tražimo povećanje minimalne plaće...Slažem se s Vama da plaće državnih dužnosnika ne bi smjele rasti. Kako ćemo nakon toga pogledati u lice ljudima koji rade za minimalac? Pozivam Vas da ovu nepravdu ispravimo zajedno."

Za Novu TV je dodatno pojasnio.

''Interes naše zemlje nam je na prvom mjestu i mislim da trebamo razgovarati'', kazao je Bernardić.

Božo Petrov - bez komentara. Iz Mosta SDP-u odbijenica, jer je Vlada uredbom povećala najnižu plaću za 156 kuna.

''Mislim da je tu zanimljiva jedna logika. Ako ne podignete minimalnu plaću - mi ćemo sami sebi podići plaću. Nama to nije prihvatljivo'', kazao je Mostov Miroslav Šimić.

Pa je Most jutros odbio glasati i za hitnost SDP-ovog zakona.

''Tko tebe kamenom, ti njega kruhom. To je put kroz život u koji ja vjerujem. Moguće je da ćemo podržati Mostov zakon'', kazao je Bernardić.

U samo tjedan dana, Bernardić drugi put nudi ruku suradnje Mostu. Prvi put - oko reforme lokalne uprave. Sad Petrovu nudi i predsjedanje skupinom koja bi radila na tome. Iz HDZ-a poručuju - Most nije oporba. Koalicija je, tvrde, stabilna.

''Bernardić ima prije svega posla unutar svoga kluba. i neka se malo više bavi svojom strankom, a manje pokušava unijeti razdor u vladajuću koaliciju'', poručio mu je HDZ-ov Branko Bačić

Šef oporbe ne odustaje i dalje predlaže kavu.

''Prvo ću popiti kavu s gospodinom Petrovom, a nakon toga moramo sjesti s gospodinom Plenkovićem. Jer interes naše domovine je na prvom mjestu. Tu ne smijemo strančariti'', kaže Bernardić.

Premijer Andrej Plenković iz Požege odgovara.

''Kao političar koji je naučio što je to duh europske suradnje otvoren sam za dijalog sa svim političkim akterima'', poručio je Plenković.

I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je za razgovor. Spremna je sve čelnike okupiti za stolom.

''Apsolutno. Ja sam o tome razgovarala s g. Bernardićem. U ovom trenutku što bih htjela je da predsjednik Sabora, Vlade i ja sjedenemo zajedno'', kazala je Predsjednica.

Jer tema za razgovor - ne nedostaje.

Bernardić prvi put okupio članove Predsjedništva SDP-a

Davor Bernardić je u petak prvi put okupio članove novoizabranog Predsjedništva stranke. 

''O ovom potezu prema Mostu večeras se, kako doznajemo, nije razgovaralo na sjednici Predsjedništva SDP-a. Davor Bernardić dobio je javnu podršku onih ljudi koji ga i inače podržavaju. Međuti, on je vjerojatno ovu odluku i donio u krugu svojih najbližih suradnika s obzirom da se stranačka tijela nisu niti sastajala od subotnje konvencije. Ovo večeras je dakle, prva sjednica Predsjedništva u novom sastavu. Odmah je protumačeno kao podijeljeno Predsjedništvo na bliske Bernardićeve ljude i ljude koji su se etablirali u vrijeme Zorana Milanovića. Kako će oni funkcionirati pokazat će vrijeme. Sada je još prerano za tu tumačiti s obzirom da neke krupne odluke nisu pred njima'', izvijestila je ispred središnjice SDP-a reporterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

Evo što je Bernardić rekao na pitanje ima li podršku za ovakve poteze prema Mostu.

''Žao mi je što Most nije prihvatio da plaća od 1. siječnja u Hrvatskoj, svim radnicima i radnicama, naraste. Žao mi je zbog toga. Svi smo zajedno u stranci i svi smo jedinstveni. Sutra ujutro imamo Klub, prema tome, nastavit ćemo razgovarati'', kazao je čelnik SDP-a.

''Idućeg vikenda na skupu u Slavoniji SDP-ovci će odlučiti o nasljedniku Zorana Milanovića na mjestu šefa zastupničkog Kluba SDP-a. To neće biti šef stranke Davor Bernardić, već najvjerojatnije Arsen Bauk. Tada će se vidjeti hoće li biti još nekih drugih promjena unutar Kluba SDP-a. Neslužbeno, Zvane Brumnić bi trebao biti novi glavni tajnik SDP-a, nasljednik dugogodišnjeg tajnika Igora Dragovana. On je jedan od bliskih Bernardićevih suradnika iz zagrebačke organizacije'', izvijestila je Brkić Tomljenović s Iblerovog trga. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene