Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dan neovisnosti RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Hrvatskog sabora na današnji su dan 1991. godine jednoglasno donijeli Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s republikama i pokrajinama u bivšoj SFRJ.

Dan prije, 7. listopada 1991., kad je istekao tromjesečni moratorij na osamostaljenje koji je od Hrvatske tražila Europska zajednica radi pokušaja da se jugoslavenska kriza mirno riješi, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna više od tri desetljeća samostalnosti Plenković čestitao Dan neovisnosti: "Nastavljamo raditi za boljitak, prosperitet i sigurnost" Slika nije dostupna 1991. DONESENA USTAVNA ODLUKA Jandroković čestitao Dan neovisnosti: "Prisjećamo se svih onih koji su dali ogromni doprinos u stvaranju Republike Hrvatske"

Zbog opasnosti od novih zračnih napada, Sabor je 8. listopada povijesnu sjednicu održao u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Dan neovisnosti obilježen je svečanom sjednicom Hrvatskoga sabora na kojoj su u petak bili nazočni svi državni dužnosnici i predstavnici diplomatskog zbora, političkog, javnog i kulturnog života, te polaganjem vijenaca za poginule branitelje i na grob prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene