Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dogovoren je i nastavak suradnje u međunarodnim vojnim misijama, na području obrambene i zaštitne industrije te na području školovanja za vojne potrebe.


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević razgovarao je u srijedu u Ljubljani o suradnji na području obrane i sigurnosnim izazovima u Europi i susjedstvu sa slovenskom ministricom obrane Andrejom Katič, a tijekom službenog posjeta Sloveniji primio ga je i predsjednik države Borut Pahor.

Vezani članci Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus Predsjednik RH Zoran Milanović sastao se sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom Milanović o datumu izbora: ''Pitao sam Plenkovića smijem li to reći javno...''

U izjavama nakon susreta ministar Krstičević i slovenska ministrica ocijenili su odličnom suradnju dviju država te dogovorili njen nastavak i poboljšanje na obrambenom i sigurnosnom području, rekavši da je to u strateškom interesu obiju susjednih država, članica EU-a i NATO saveza.

Sigurnosne prilike u svijetu i bližem okruženju sve su složenije pa su prijateljstvo i suradnja na području obrane važni u smanjivanju sigurnosnih rizika, istaknuto je nakon sastanka i razgovora, a Krstičević i slovenska ministrica Katič založili su se za stabilnost regije i njenu sigurnost, u čemu odgovornost nose i obje države na putu država u regiji prema euroatlantskim integracijama.

Dogovoren je i nastavak suradnje u međunarodnim vojnim misijama, na području obrambene i zaštitne industrije te na području školovanja za vojne potrebe, a Krstičević je posjetio i vojnu ustanovu Poljče, gdje je smješten NATO-ov centar izvrsnosti za borbene aktivnosti u gorskim uvjetima.

U vojnoj vježbi "Štit", koja se treba održati u travnju, sudjelovat će i pripadnici Slovenske vojske, a dio vježbe pogledat će zajedno predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, najavio je Krstičević.

Hrvatskog ministra obrane primio je u predsjedničkoj palači i slovenski predsjednik, a u parlamentu se sastao s članovima odbora za obranu. (Hina)