Rektor zagrebačkog Sveučilišta, Damir Boras (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)
Rektor zagrebačkog Sveučilišta, Damir Boras (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Boras je zatražio od resornog ministarstva očitovanje o ugovoru o radu dekana Previšića te pozvao dekana i članove Fakultetskog vijeća da osiguraju nesmetan rad Filozofskog fakulteta.


Priopćenjem za medije rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras osvrnuo se na situaciju na Filozofskom fakultetu i od resornog ministarstva zatražio očitovanje o ugovoru o radu dekana Previšića te pozvao dekana i članove Fakultetskog vijeća da osiguraju nesmetan rad Filozofskog fakulteta.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vezano uz događanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, rektor Damir Boras još jednom ističe kako ni rektor, ni Senat u ovom trenutku nemaju statutarnu osnovu za smjenu dekana Previšića. Mogućnost utjecaja rektora i Senata Sveučilišta na rad sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, a time i Filozofskog fakulteta, propisana je Statutom, a ključnu odgovornost za nesmetano funkcioniranje Fakulteta moraju preuzeti dekan i članovi Fakultetskog vijeća. Rektor Boras zbog toga apelira na dekana i Vijeće da izvršavaju svoje obveze i unutar Fakulteta nađu rješenje za trenutačni spor.

Rektor Boras proslijedio je resornom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Ugovor o radu dekana Filozofskog fakulteta gospodina Previšića i zatražio od Ministarstva da se hitno očituje o valjanosti tog ugovora, jer je to u izravnoj nadležnosti Ministarstva.

Rektor isto tako poziva studente da se pripreme i odazovu na izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta te da se kao predstavničko tijelo studenata uključe u rad Vijeća Filozofskog fakulteta. Podsjećamo, izvanredni izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta raspisani su jer je Sveučilišna revizija utvrdila da izbor i funkcioniranje Studentskog zbora nije bilo u skladu s propisima.
Rektor Boras apelira na sve da se suzdrže od bilo kakvog govora mržnje i iskazivanja netrpeljivosti te podsjeća kako Sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena. Isto tako, Boras još jedanput oštro osuđuje svako vrijeđanje studenata i profesora.

Na kraju, apelira na profesore i studente da uredno obavljaju svoje zadaće, a on će oko svih pitanja vezanih uz događanja na Filozofskom fakultetu nastaviti djelovati u okviru svojih statutarnih i zakonskih ovlasti te će poštovati mišljenja i odluke nadležnih tijela. (Hina)