Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskratio im suglasnost

Boras odbio kandidate za dekana Filozofskog fakulteta: "Daje naslutiti da neće prihvatiti nikoga tko nije po njegovoj mjeri"

Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Senat Sveučilišta u Zagrebu uskratio je u utorak navečer, na sjednici održanoj posredstvom elektroničke pošte, suglasnost predloženicima za dekana Filozofskoga fakulteta profesorima Renati Geld i Nevenu Jovanoviću i time podržao takvu odluku rektora Damira Borasa.

Predloženik za dekana i član Senata profesor Neven Jovanović potvrdio je da je posredstvom elektroničke pošte oko 19,30 sati primio obavijest da je Senat zagrebačkoga Sveučilišta potvrdio odluku rektora Damira Borasa da se kolegici profesorici Renati Geld i njemu uskrati suglasnost na predložene programe za dekanicu, odnosno za dekana, Filozofskoga fakuteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisalo 68 članova Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta predložilo osobu za dekanicu nakon neopozive ostavke Miljenka Šimprage Slika nije dostupna Boras šalje svoje ljude Prosvjed na Filozofskom zbog suspendirane dekanice: "Sveučilište mora bolje"

Jovanović je izvijestio da su 48 članova Senata uskratili suglasnost njegovu programu i programu kolegice Geld, odnosno poduprli rektorovu odluku.

Istaknuo je da će, nakon ove odluke Senata, trebati ponovno pokrenuti cijelu proceduru postupka predlaganja kandidata za dekana Filozofskoga fakulteta. S tim u vezi, Jovanović je napomenuo kako će obnašatelj dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta prorektor Miljenko Šimpraga ostati na toj dužnosti dok ne bude izabrana nova dekanica ili dekan Filozofskoga fakulteta.

A o tome što se događa sa Filozofskim fakultetom te kako će se odgoda konačnog izbora novog dekana ili dekanice odraziti na sastavnicu sveučilišta razgovarali smo sa novinarom portala srednja.hr Dujom Kovačevićem koji se već godinama bavi temom Sveučilišta u Zagrebu.

Rektoru smeta "eliminacija nepodobnih"

"Rektor ovim potezom daje naslutiti da neće prihvatiti nijednog kandidata za dekana Filozofskog koji nije po njegovoj mjeri, a članovi Senata samo nastavljaju tradiciju potvrđivanja rektorovih prijedloga, uz par iznimaka", istaknuo je.

Kovačević tvrdi kako je zanimljivo da rektor odbijenom dekanskom kandidatu, profesoru Jovanoviću, zamjera prosvjedni marš kao oblik političkog djelovanja, a istovremeno je na čelo Filozofskog fakulteta postavio svog prorektora Miljenka Šimpragu, koji je neko vrijeme bio potpredsjednik HSLS-a, a njegov je drugi bliski prorektor Ante Čović devedesetih bio ministar znanosti i tehnologije. Dodaje da je sličan kriterij Damiru Borasu bio ključan i kod profesorice Geld.

"Zamjera joj se, među ostalim, nastup na televiziji jer je njime navodno naštetila ugledu Filozofskog fakulteta i izborima za dekana. Nije posve jasno što rektor hoće reći jer je program koji je Geld komentirala bio javno dostupan. Pritom, sloboda misli i izražavanja, osim što je zajamčena Ustavom, krucijalna je za normalno funkcioniranje Sveučilišta i akademske zajednice te je, u konačnici, zajamčena sveučilišnim propisima", objašnjava.

Naglasio je kako rektor negativnim smatra i to da su u procesu izbora dekana na Filozofskom eliminirani nepodobni kandidati. Valja istaknuti da je jedan od tih, po njemu "nepodobnih kandidata" profesor Tomislav Galović koji je prepisao dio svojeg dekanskog programa od jedne bivše kandidatkinje, što je prenijelo više medija, govori Duje Kovačević.

"Naposljetku valja istaknuti i način na koji se sjednice Senata održavaju - mailom, bez mogućnosti prave rasprave. Protiv takvog načina održavanja sjednica progovorilo je nekoliko članova Senata, a neki su istaknuli da su upravo zbog toga i glasali protiv rektorova prijedloga za odbijanje dekanskih kandidata", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene