Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povlačenje osoblja iz veleposlanstva

Dačić: "Htjeli smo Makedoniji dati do znanja da znamo što su dogovarali oko Kosova"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je u povodu srpsko-makedonske diplomatske krize da je Srbija odlukom o povlačenju osoblja svog veleposlanstva u Skopju željela Makedoniji staviti do znanja da Beograd zna šta su se u Skoplju "dogovarali i šta su dogovorili" u svezi s Kosovom.

Na poruku makedonske vlade da će se Skoplje o kandidaturi Kosova za članstvo u UNESCO-u voditi stajalištima većine država članica EU-a, Dačić je u intervjuu za provladinu komercijalnu televiziju Pink rekao kako "nema ničeg čudnog" u tome što će Makedonija podržati članstvo Kosova u toj organizaciji UN, ali je, citirajući njemačku kancelarku Angelu Merkel, istaknuo "da se to ne radi prijateljima".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak diplomatske krize Dačić: Srbija će razmisliti o makedonskom imenu ako ona glasa za Kosovo u UNESCO-u Slika nije dostupna Državni vrh na nogama zbog Kosova Srbija hitno pozvala diplomate iz Skoplja u Beograd: "Protiv Srbije je izvršeno obavještajno djelovanje"

Dačić je rekao kako bi Srbija, slijedeći stajališta zemalja EU-a o imenu pod kojim je priznata Makedonija, svakako mogla poništiti svoju raniju odluku i priznati Makedoniji ime koje joj priznaje i Bruxelles - Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYRM - BJRM).

"Veoma smo jasni kada kažemo da želimo dobrosusjedske odnose s Makedonijom, ali se ti odnosi moraju temeljiti na principima reciprociteta - kako vi prema nama, tako mi prema vama", objasnio je Dačić.

On kaže kako Srbija želi smiriti novonastalu situaciju s Makedonijom koja se ne temelji na pretpostavkama, "već na nedvosmisleno utvrđenim radnjama" o djelovanju protiv interesa Srbije.

Srbijanski šef diplomacije i prvi potpredsjednik vlade najavio je da će, osim razgovora s diplomatima, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu telefonom razgovarati s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim te s premijerom Zoranom Zaevom s kojim će se ovih dana na jednom međunarodnom skupu imati priliku susresti i premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Trudimo se da razgovaramo, ali i da zaštitimo interese svoje zemlje i ne ugrozimo mir i stabilnost u regiji. To o čemu govorimo - da bude svima jasno - nije ništa što bi spadalo u domenu nekih pretpostavki već postoje nedvosmisleno utvrđene radnje koje govore o veoma pojačanom i izuzetno ofenzivnom djelovanju prema institucijama i Republici Srbiji i osoblju veleposlanstva u cjelini u Skoplju", rekao je Dačić za beogradski TV Pink.

On je, istaknuvši kako Srbija "nije poduzimala i ne poduzima ništa protiv Makedonije svih ovih godina", rekao da je službeni Beograd bio korektan i konstruktivan, ne miješajući se u unutarnje stvari Makedonije, niti postoji nešto temeljm čega bi se Srbiji moglo spočitavati da je bilo kada poduzela bilo što protiv interesa Makedonije.

"Čak naprotiv - imali smo u vidu da je to republika bivše Jugoslavije, čiji kontinuitet je Srbija nastavila s Makedonijom i drugim državama", rekao je Dačić ustvrdivši kako se priznavanjem Makedonije pod tim imenom Srbija loše ponijela prema svojim prijateljima Grcima.

"Cijela Europa ih službeno vodi kao BJRM. Priznavajući ih pod drugim imenom mi smo praktično našim prijateljima Grcima stavili prst u oko i to je ono što je štetno za naše državne i nacionalne interese", ustvrdio je Dačić, inzistirajući da je Srbija Makedoniju priznala pod imenom Republika Makedonija što je "važno za njih i za njihove interese, ali je isto tako i za Srbiju važno pitanje teritorijalnog integriteta, a to je pitanje Kosova".

Srbijanski šef diplomacije kazao je kako "nije nije pravilo da zemlje koje su priznale kosovsku neovisnost podržavaju i članstvo Prištine u UNESCO-u", a kao primjere je naveo Poljsku, Japan, Republiku Koreju, Peru, Egipat.

"Nikakva opasnost Makedoniji ne prijeti sa sjevera. Niti osporavamo njihov jezik, priznali smo ih pod ustavnim imenom, ne osporavamo njhovu naciju, a to što crkve imaju problem nije pitanje države i nemamo nikakve teritorijalne aspiracije", poručio je Dačić.

Beograd je u ponedjeljak je hitno povlačenje srbijanskog diplomatskog osoblja iz Skoplja objasnio ugrožavanjem interesa Srbije bez daljnjih objašnjenja, a srbijanski mediji kao povod takvog postupka naveli su prijedlog makedonske vlade o podršci učlanjenju Kosova u UNESCO, prenoseći priopćenje makedonske vlade kako će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO-u "uzeti u obzir stajališta većine zemalja Europske unije".

Vlada u Skoplju poručila je kako "Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama" i "vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, neutralnosti i nemiješanja u sporne stvari drugih država".

Srbijansski šef države Aleksandar Vučić izjavio u ponedjeljak da su djelatnici veleposlanstva u Makedoniji povučeni na konzultacije nakon dokaza obavještajnih agencija "o veoma ofenzivnom djelovanju protiv tijela i institucija Srbije", dok je Dačić rekao kako je "nedvosmisleno" ustanovljeno pojačano djelovanje prema Republici Srbiji u koje je umiješan i "strani faktor", ali više detalja o tvim tvrdnjama nije priopćeno (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene