Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak procesa Brdo-Brijuni

Angela Merkel s najbližim suradnicima stiže u Dubrovnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godišnji sastanak procesa Brdo-Brijuni koji okuplja čelnike zemalja jugoistočne Europe održava se u utorak u Dubrovniku, a uz domaćina Ivu Josipovića sudjelovat će i predsjednici svih zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije te Albanije i kao počasna gošća njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ovogodišnji sastanak u Dubrovniku nastavak je strateškog dijaloga lidera jugoistočne Europe, koji je u ovom formatu počeo u Zagrebu, 1. srpnja 2013. godine, a nastavljen je sastankom Brdo procesa s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom 25. srpnja 2013. na Brdu kod Kranja. Kako je Francuska izrazila želju da ostane podrobno 'informirana o ovom prostoru', u ime francuskog predsjednika u Dubrovnik stiže državni tajnik za EU poslove Harlem Desir.

Pročitajte i ovo Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila'' Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

Na neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu, kao glavne teme sastanka najavljene su politička situacija i odnosi u regiji, nastavak politike proširenja Europske unije, ključni infrastrukturni projekti u ovom dijelu Europe i energetska politika pa ne čudi da će u Kneževu dvoru kao jedan od sugovornika svoja razmišljanja podijeliti i povjerenik Europske komisije za energetiku Geunther Oettinger.

Politički dio plenarnog sastanka na kojem će se govoriti o 'konsolidaciji europskog prostora' važan je za dio zemalja u regiji koje su izvan EU-a, a bitan je za uspješnost drugog dijela sastanka. Regija naime snažno zagovara da se u pitanjima infrastrukture i pri iscrtavanju koridora zemlje regije promatraju kao jedinstven i cjelovit europski prostor.

Poseban će se naglasak staviti na Jadransko-jonsku autocestu i željeznički koridor Muenchen-Istanbul. Dovršetak Jadransko-jonske autoceste je izuzetno važna za Hrvatsku, istaknuli su u Uredu predsjednika, jer najviše prolazi upravo kroz našu zemlju, a nedostaje 300 kilometara kroz Crnu Goru i Albaniju.

'Ta je autocesta važna jer osigurava kvalitetan prilaz Dubrovniku kroz zaleđe, a izgradnja tih 300 kilometara znatno bi povećala promet na domaćim prometnicama', smatra Ured predsjednika.

Ta cesta je i u interesu Makedonije i Kosova te se očekuje konsenzus oko tog projekta.

Evo s kim je bio u kontaktu Nijemac osumnjičen za špijunažu

Na skupu će sudjelovati predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov, Slovenije Borut Pahor i Srbije Tomislav Nikolić.

Počasna gošća skupa, njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u Dubrovnik s najužim suradnicima i, kako se doznaje, posebno će htjeti razgovarati o regionalnoj suradnji i poslu što ga u tom kontekstu još treba napraviti. Očekuje se da će sastanak uroditi pozivom novoj Europskoj komisiji, koja s radom počinje na jesen, da se 2015. održi summit EU-zapadni Balkan.

Nakon 9. Croatia Foruma, sastanak Brdo-Brijuni procesa još je jedna prilika za iznimnu promociju Dubrovnika, drevnoga grada i 'bisera Jadrana', s njegovim bedemima, gotičkim, renesansnim i baroknim pročeljima koji je upisan na UNESCO-vo popis svjetske baštine.

Njegovoj ljepoti tako nisu odoljeli ni kreatori mega-popularne serije 'Igre prijestolja', a ovih mu se dana divio i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji je osudio 'bombardiranje i uništavanje' Dubrovnika u Domovinskom ratu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene