Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziva na korektne procjene

Čobanković ne vjeruje da su štete zbog suše tako velike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petar Čobanković je u Osijeku pozvao jedinice lokalne samouprave da korektno procijene štetu od elementarne nepogode, jer je to jedini način da oni koji su prijavili štetu i dobiju određenu odštetu.

Na današnjem sastanku s poljoprivrednicima, predstavnicima prerađivačke industrije i dobavljačima reprodukcijskog materijala, koji tradicionalno organizira osječka Županijska komora ministar Čobanković je kazao kako bi eventualno multipliciranje šteta, u postupku procjene, dovelo do toga da proizvođači neće biti primjereno obeštećeni. Ocijenio je kako je prema dosad prikupljenim podatcima od posljedica visokih temperatura najviše stradala soja, štete na kukuruzu su različite, ali se uz cijene na tržištu očekuje solidan financijski rezultat, dok se kod suncokreta, unatoč suši, očekuje dobar urod.

Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak izvijestio je kako se, u ovome trenutku, šteta na poljoprivrednim površinama u ovoj Županiji, procjenjuje na oko 400 milijuna kuna, što je oko 40 posto vrijednosti proljetne sjetve, a da se završna procjena očekuje potkraj rujna. Čobanković je odgovorio kako osobno ne vjeruje u takvu procjenu šteta na površinama te Županije.

Govoreći o isplati poticaja za jesensku sjetvu, ministar Čobanković kazao je kako je to pitanje regulirano zakonom i ne radi se ni o kakvom dužničko-vjerovničkom odnosu, pa će poticaji biti isplaćeni u proljeće iduće godine. Dodao je kako se ove godine ne može isplatiti akontacija, zbog donošenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji onemogućava stvaranje troškova izvan okvira predviđenih proračunom.

Zakon je regulirao iznose i rokove isplate poticaja, i tu nema politizacije, niti isplatom poticaja itko ikoga ucjenjuje, ustvrdio je ministar Čobanković. Župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) zauzeo se za promjenu zakonskih odredbi o poticajima, jer, kako drži, postojeći model seljacima znatno otežava proizvodnju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti" Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

Ministar Čobanković odgovorio je kako nije moguće mijenjati zakon koji je usklađen sa zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije. Pozvao je poljoprivrednike na korištenje kreditnih sredstava Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), uz kamatu od 3 posto, jer je od 300 milijuna kreditnoga potencijala, za aktivnosti u poljoprivredi, do sada iskorišteno samo oko 30 milijuna kuna.  (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene