Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komad torte 45 kuna

Visoke cijene na Jadranu - pravilo ili iznimka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Računi za kavu od tridesetak kuna i kolač od 45 kuna s jadranskih odredišta otvorili su pravu raspravu o cijenama u turizmu. Ekipa Dnevnika Nove TV obišla je obalu i provjerila jesu li spomenuti iznosi pravilo ili iznimka te koliko zaista stoje pića i slastice uz more.

Jedan cappuccino, dva gazirana soka, kava s mlijekom i mineralna voda u Dubrovniku stoje 177 kuna. Na otoku Kaprije komad torte sa sirom stoji čak 45 kuna! Jesu li cijene na cijelom Jadranu tako visoke ili se radi tek o nekoliko iznimki?

U središtu Dubrovnika kavane su dupkom pune, a gostima su cijene prihvatljive. 'Cijene su umjerene, možemo si priuštiti kavu i sok. Nije preskupo', kazao je jedan turist.

Pročitajte i ovo Previše turista u Dubrovniku - 2 Prvi u Europi Dubrovnik prestigao Veneciju po broju gostiju po stanovniku: Velike turističke brojke donose i niz problema Hrvati i ljetovanje - 1 gdje Hrvati ljetuju? Visoke cijene u špici sezone: "Više se isplati na ljetovanje u drugu zemlju, nego na Jadran"

U poznatoj dubrovačkoj kavani, kava s mlijekom 16 kuna, a irska kava čak 50 kuna. 'Mi se ipak držimo tih nekakvih pristojnih cijena i da je to u redu i za domaće i za strance. Zato imamo dosta posla', kazao je ugostitelj Boško Komljanić.

>>
FOTO Ne, nije moguće: Komad torte naplaćuju 45 kuna?!

Anita iz Chicaga kavu je pila i u Dubrovniku i u Splitu. 'Mislim da su cijene previsoke. U Dubrovniku je još gore, u Splitu bar imate pogled na prelijepu rivu', kazala je.

Konobar Željko smatra da s deset kuna u novčaniku svatko može popiti kavu na splitskoj rivi. 'Za centar rive sasvim pristojno. Nema ono ekstremno pa razlika 5,6 kuna, to nema nigdje', kazao je Željko.

Cijene ne divljaju ni na Kvarneru. Liga je u Rijeku stigla iz Latvije. 'Prije tjedan dana sam bila u Italiji i ovdje se može jeftino, a dobro jesti', kazala je.

I ugostitelji i turisti su složni - glavni uzrok viših cijena je lokacija. Ugostiteljski stolovi na samome Stradunu eskukluziva su koji ugostitelji plaćaju kroz vrlo visoki najam, veći od 200.000 kuna mjesečno; ali i turisti znaju, piti kavu ili sok u društvu Orlanda nešto je što, kao i u svim drugim gradovima svijeta, ima svoju cijenu.

U gradu u kojem gosti u hotelima noćenje plaćaju 200, 300 eura, cappuccino od 4 eura ne predstavlja toliki bauk. Ipak, što je najbitnije naglasiti, zađete li u prvu ulicu do Straduna cijene se vraćaju u hrvatske okvire, pa gosti svoje piće piju po cijenama kao i u Splitu, Rijeci ili Zagrebu.

No, da ne bi bilo neugodnih iznenađenja, prije narudžbe - dobro proučite cjenik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene