Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pučke pravobraniteljice

Najveće predrasude Hrvata: Evo što misle o Romima, a što o ulogama muškaraca i žena u društvu

Aktualno Galerija Diskriminacija - 4 Diskriminacija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Diskriminacija - 3 Diskriminacija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Diskriminacija - 2 Diskriminacija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Diskriminacija - 1 Galerija 1/4 >>
Što Hrvati misle o diskriminaciji, koje su najveće predrasude i stereotipi – istraživanje za Ured pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter proveo je IPSOS na uzorku od 1000 punoljetnih građana.

U usporedbi s posljednjim istraživanjem prije 6 godina, raste broj predrasuda prema Romima, pa tako 55 posto ispitanika smatra da "većina Roma živi od socijalne pomoći i ne želi raditi".

Raste i broj onih koji misle da "žene i muškarci nisu jednaki po prirodi pa ne mogu imati niti jednaku društvenu ulogu", takvih je 24 posto.

S druge strane, smanjuje se broj onih koji smatraju da ne bi bilo dobro zapošljavati azilante. To misli 22 posto ispitanika. Nadalje, manje je i onih koji bi se osjećali izrazito neugodno da doznaju kako im je netko od kolega ili susjeda homoseksualac. Sada ih je 13 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija UVAŽENA ŽALBA Vrhovni sud: ''Vigilare je kriv za diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji''

Iz ovog istraživanja također doznajemo da gotovo svaka peta osoba misli kako je diskriminacija najveći problem u društvu, njih 18 posto, što je više nego prije 6 godina. Za 44 posto ispitanih jednako je važan, kao i niz drugih problema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda Iz KUD-a izbacili dvojicu gejeva. Zbog homofobije sad moraju platiti masnu kaznu

Najviše, njih 53 posto smatra da je diskriminacija najčešća u području rada i zapošljavanja, 32 posto ističe pravosuđe. Zatim, 38 posto misli da je najčešća diskriminacija na osnovi nacionalne pripadnosti, a 29 posto na osnovi političkog uvjerenja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene