Ilustracija, rakija (Foto: Getty Images)
Ilustracija, rakija (Foto: Getty Images)

Carinska uprava objavila je demanti informacije da je 98-godišnja baka kažnjena zbog proizvodnje domaće rakije.


Demanti prenosimo u cijelosti: 

"U cijelosti kao potpuno lažne demantiramo sve informacije o postupanju Carinske uprave prema navodno 98-godišjoj osobi iz Udbine koje su nekritički i bez bilo kakve provjere objavljene u medijima 1. ožujka.

Vezani članci Policija u BiH, arhiva (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Ubojstvo banjolučkog poduzetnika: Na slobodu izlaze braća koja su se dovodila u vezu s atentatom Ilustracija, rakija (Foto: Getty Images) Carinici banuli u dvorište 98-godišnje Ličanke i "opalili" joj kaznu jer je - pekla rakiju

Po službenoj prijavi policije, Carinska uprava je provela nastavni nadzor u kojem je utvrdila nezakonito postupanje 58-godišnje osobe kojoj je izrečena novčana kazna od 600 kn, a koja je umanjena do najniže zakonske razine.

Navedeno postupanje proizlazi iz prisilnih EU propisa koji strogo zabranjuju svaku neregistriranu proizvodnju alkohola, pa i onu za privatne potrebe te propisuju obvezu naplate trošarine na sve tako proizvedene količine (u konkretnom slučaju iznos od 1488,24 kn što, dakle, nije kazna kako je to pogrešno objavljeno).

Dakle, ne radi se o postupanju prema 98-godišnjakinji, nego o osobi staroj 58 godina, koja je, osim toga, tijekom provedbe nadzora aktivno i angažirano sudjelovala", stoji u objavi Carinske uprave. 

Podsjetimo, prema pisanju Novog lista, starici su carinici došli u dvorište dok je sa susjedom pekla rakiju te su joj navodno zbog nezakonite proizvodnje alkoholnih pića dali kaznu u iznosu malo manjem od 1500 kuna, a zaplijenjeno joj je i preko 50 litara rakije.