Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zima u zamahu

VELIKA FOTOGALERIJA Bura dere Dalmacijom: Jutro je otkrilo prave razmjere štete, a nakon zatišja moglo bi opet biti opasno

Posljedice nevremena u Splitu - 10
Posljedice nevremena u Splitu - 10 Jakov Prkic / Cropix
Aktualno Galerija Posljedice nevremena u Splitu - 10 Posljedice nevremena u Splitu - 10 Foto: Jakov Prkic / Cropix Posljedice nevremena u Splitu - 9 Posljedice nevremena u Splitu - 9 Foto: Jakov Prkic / Cropix Posljedice nevremena u Splitu - 18 Posljedice nevremena u Splitu - 18 Foto: Jakov Prkic / Cropix Posljedice nevremena u Splitu - 17 Posljedice nevremena u Splitu - 17 Foto: Jakov Prkic / Cropix +60 Posljedice nevremena u Splitu - 16 Galerija 1/65 >>
Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u nedjelju crveno upozorenje za dalmatinsko područje i Velebitski kanal zbog jake bure, koja bi mogla dosegnuti brzinu do 130 kilometara na sat.

Crveno upozorenje je na snazi u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji te na području Velebitskog kanala, a DHMZ upozorava na jaku do vrlo jaku, a mjestimice i olujnu buru.

''Poslijepodne će malo oslabjeti, a tijekom noći ponovno pojačati. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 kilometara na sat)'', istaknuli su iz DHMZ-a.

Mjestimice olujni udari bure i sjevernog vjetra mogu se očekivati na Kvarneru i na zapadnoj obali Istre, zbog čega je za ta područja izdan narančasti meteoalarm.

Upozorenja su na snazi nakon što je jučer diljem zemlje zabilježen jak vjetar, a najjači udari zabilježeni su u Splitu, gdje je izmjerena najveća brzina vjetra od 153 kilometra na sat.

Posljedice nevremena u Splitu - 10 Jaka bura na makarskom području - 2 Foto: Ivo Ravlic / Cropix

Nevrijeme u Splitu: Više od 40 vatrogasnih intervencija

Splitski su vatrogasci u noći sa subote na nedjelju intervenirali više od 40 puta zbog jakog vjetra koji je lomio stabla i grane, prijetio da otrgne limove s krovova, ali i zbog nekoliko požara, izvijestili su jutros iz Javne vatrogasne postrojbe Split.

"Naše intervencije su se uglavnom odnosile na uklanjanje slomljenih grana koja su padala na tlo, ali i na vozila od kojih je nekoliko oštećeno", rekao je zapovjednik splitske javne vatrogasne postrojbe Mario Mikas.

Pročitajte i ovo Vjetar uništio krovište iznad štandova na osječkoj tržnici - 2 DHMZ upozorava Dan nakon kaosa na snazi crveni alarm za dvije regije: ''Ne idite na put ako ne morate!''

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja Meteorolog Dnevnika Nove TV Otkud olujni vjetar na kontinentu? Darijo Brzoja objasnio što se dogodilo te zašto ima toliko štete

Nekoliko intervencija, dodao je, bilo je i na uklanjanju limova s krovišta kojim je zbog vjetra prijetio pad na tlo i ugrožavanje sigurnosti prolaznika.

U Ulici Domovinskog rata vjetar je raznosio materijal odložen u kontejner te je to ugrožavalo promet vozila i prolazak pješaka u toj ulici, a zabilježena je i jedna intervencija na gašenju požara na krovištu.

U jučerašnjem nevremenu oštećeno 11 škola u Osječko-baranjskoj županiji

Tijekom jučerašnjeg nevremena prijavljena su oštećenja na 11 škola na području Osječko-baranjske županije, no nastava će se, unatoč tome, sutra uredno odvijati, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite (CZ).

Načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je novinarima kako je županijski centar 112 zaprimio preko 200 dojava, vezanih uz navrijeme koje je zahvatilo Županiju i olujni vjetar koji je na trenutke imao udare od preko 90 kilometara na sat.

Dojave su se odnosile na nestanke električne energije, zapreke u cestovnom prometu, oštećenja krovova, kolnika i pješačkih staza. Alarmirane su sve žurne službe civilne zaštite, koje su izašle na teren i sanirale štetu tijekom samog nevremena, rekao je Lukić.

Dodao je kako će se dio šteta koji se jučer nije mogao sanirati sinoć zbog mraka, sanirati danas i u ponedjeljak.

Vulin: Najvažnije je da nitko nije ozlijeđen

Osječki dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera CZ Dragan Vulin izvijestio je kako su pripadnici osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP) uklonili dio ploča s jučer oštećenog krova osječke glavne tržnice, koje su mogle ugroziti građane.

U ponedjeljak očekujemo završetak sanacije, pa otvoreni dio tržnice ni sutra neće raditi, a tržnica bi s radom trebala početi u utorak, rekao je Vulin.

Zahvalio je svim žurnim službama koje su jučer cijeli dan bili na terenu, posebno osječkim vatrogascima, na intervenciji u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC), kojom su spriječili da vjetar ne odnese krovove s nekih zgrada u krugu bolnice.

Prijavljeno je ukupno četiri oštećena automobila. Vatrogasci su imali 27 intervencija, a vjetar je na javne površine i prometnice srušio 10 stabala. Najvažnije je da tijekom jučerašnjeg nevremena nitko nije ozlijeđen, a štete su sanirane u najkraćem mogućem roku, kazao je dogradonačelnik Vulin.

Pomoćnik zapovjednika osječkog JPVP-a Davor Škarica rekao je novinarima kako su vatrogasci jučer imali problem na četiri objekta u osječkom KBC-u, ali su to, unatoč jakim udarima vjetra, uspješno sanirali.

Vjetar je počeo dizati limeni krov, a s obzirom na udare vjetre postojala je opasnost da bi lim mogao skinuti dijelove tvrde konstrukcije krova, pojasnio je Škarica.

Olujna bura izazvala probleme i u Šibensko-kninskoj županiji

Uslijed olujnih udara bure na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je u subotu nekoliko većih intervencija, tako je, prema informacijama Županijskog Centra 112, u Grebaštici potopljena jedrilica, dok je u Šibeniku olujna bura digla limeni krov i bacila ga na krov susjedne kuće.

U nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, doznaje Hina.

Olujni udari vjetra, prema mjerenjima Šibenik Meteo tima, objavljeni na internetu, dosezali su oko 95 km/h u samom centru Šibenika. Naleti orkanske bure osjetili su se i u drugim dijelovima Šibensko-kninske županije pa je tako u unutrašnjosti županije, u Kistanjama izmjeren udar vjetra od 64 km/h, a na otoku Žirje 70 km/h.

Za priobalno područje cijele Dalmacije, Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje ili upozorenje na izuzetno opasno vrijeme s jakim i vrlo jakim vjetrom, mjestimice olujnom burom i udarima vjetra između 65 i 130 km/h.

Čekaju se nalazi obdukcije

U rijeci Dunav kod Vukovara u subotu je pronađen mrtav muškarac za kojim je prethodno bila organizirana potraga, rečeno je vukovarsko-srijemskoj policiji koja nije mogla potvrditi medijske napise da je utopljenik Vukovarac koji je pokušavao spasiti čamac u olujnom nevremenu.

Po riječima glasnogovornika Policijske uprave Dragoslava Živkovića, prethodno je bila organizirana potraga jer je Policijskoj postaji Vukovar bio prijavljen nestanak muškarca.

"Pretragom terena, policijski službenici pronašli su mrtvo tijelo muškarca u rijeci Dunav, a očevidom je potvrđeno je kako je riječ o nestaloj osobi", kazao je Živković dodajući kako će se točan uzrok smrti utvrditi obdukcijom.

Policija nije mogla potvrditi navode pojedinih medija kako je riječ o 41-godišnjaku iz Vukovara koji se utopio u pokušaju spašavanja čamca na Dunavu od olujnog nevremena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene