Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DHMZ upozorava

Dan nakon kaosa na snazi crveni alarm za dvije regije: ''Ne idite na put ako ne morate!''

Aktualno Galerija Vjetar uništio krovište iznad štandova na osječkoj tržnici - 2 Vjetar uništio krovište iznad štandova na osječkoj tržnici - 2 Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX Kaos na osječkoj tržnici Kaos na osječkoj tržnici Foto: DNEVNIK.HR Fallerovo šetalište - 1 Fallerovo šetalište - 1 Foto: DNEVNIK.HR Vjetar uništio krovište iznad štandova na osječkoj tržnici - 1 Vjetar uništio krovište iznad štandova na osječkoj tržnici - 1 Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX +31 Srušeno stablo uništilo ogradu Veterinarskog fakulteta - 4 Galerija 1/36 >>
DHMZ izdao je za nedjelju crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova, a narančasto za područje riječke, splitske, dubrovačke regije, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure.

Olujni vjetar stvarao je u subotu nevolje u cijeloj Hrvatskoj. Kako je sve izgledalo, možete pogledati u velikoj fotogaleriji, a problema je bilo i noćas.

Splitski vatrogasci u noći sa subote na nedjelju intervenirali su više od 40 puta zbog jakog vjetra koji je lomio stabla i grane, prijetio da otrgne limove s krovova, ali i zbog nekoliko požara, izvijestili su jutros iz Javne vatrogasne postrojbe Split.

"Naše intervencije uglavnom su se odnosile na uklanjanje slomljenih grana koje su padale na tlo, ali i na vozila, od kojih je nekoliko oštećeno", rekao je zapovjednik splitske javne vatrogasne postrojbe Mario Mikas.

Nekoliko intervencija, dodao je, bilo je i na uklanjanju limova s krovišta kojim je zbog vjetra prijetio pad na tlo i ugrožavanje sigurnosti prolaznika.

U Ulici Domovinskog rata vjetar je raznosio materijal odložen u kontejner te je to ugrožavalo promet vozila i prolazak pješaka u toj ulici, a zabilježena je i jedna intervencija na gašenju požara na krovištu.

DHMZ izdao važno upozorenje

Zbog olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već generirali ili će se tek generirati, upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u upozorenju za nedjelju, 5. veljače.

Preporučuje se da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa se građanima savjetuje da, ako kreću na put, prate informacije o prometu.

''Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom'', upozorili su iz DHMZ-a.​


DHMZ je oglasio crveni alarm za cijelu obalu, osim Istre, za koju je na snazi narančasti alarm. Za cijelu sjevernu Hrvatsku upaljen je narančasti alarm, a žuti za ostatak zemlje.

Pročitajte i ovo Nevrijeme diljem Hrvatske Strašni prizori FOTO/VIDEO Pogledajte kaos koji je vjetar ostavio diljem zemlje: Cijeli krov završio na parkingu, ljudi bježali s benzinske postaje

HAK: Vjetar otežava promet

Za sve skupine vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići, A6 Rijeka-Zagreb, brza cesta Solin-Klis, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, Paški, Krčki i most Dr. Franje Tuđmana, no vjetar na nekim dionicama usporava promet , izvijestio je HAK.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo, a na dionici Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Jak vjetar usporava promet i na autocestama A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić te se vozi uz ograničenje brzine.

Na pojedinim cestama u priobalju i unutrašnjosti vozi se otežano zbog jakog vjetra. Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektne linije: Prapratno- Sobra, Prizna-Žigljen; katamaranske linije: Korčila-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj - Cres - Rijeka i Novalja - Rab - Rijeka te brodska linija Komiža-Biševo.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja Meteorolog Dnevnika Nove TV Otkud olujni vjetar na kontinentu? Darijo Brzoja objasnio što se dogodilo te zašto ima toliko štete

U Zagrebu su u subotu iščupana stabla padala na automobile i prometnice. Na teren su izašle sve raspoložive ekipe, a dvije su osobe lakše ozlijeđene. U Splitu je ozlijeđen 11-godišnji dječak na nogometnom igralištu. U Osijeku je vjetar oštetio dio nadstrešnice na tržnici, a u Virovitici je krov s obližnje garaže pao na školu.

Padali su i dijelovi fasade sa zgrada, ima oštećenja na krovovima, a štete je, uz ostalo, bilo i na električnim vodovima, pa su pojedina područja ostala bez struje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene