Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VATROGASCI ĆE DEŽURATI CIJELU NOĆ

Požar kod Obrovca i dalje gori: "Nema ugroze za kuće, ali vatra je na minski sumnjivom području"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U požaru koji gori kod Obrovca jedan se vatrogasac nagutao dima, a odjekivale su i eksplozije, jer požar gori na miniranom području.

21:48 Zbog požara uz autocestu te dima i smanjene vidljivosti za sav je promet od 21 sat zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Pročitajte i ovo Požar na križanju Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu - 2 vatrogasci na terenu FOTO/VIDEO Zapalio se autootpad u Zagrebu, sve je puno dima Kanader, ilustracija Saniraju rubne dijelove U gašenju požara kod Grebaštice ozlijeđena četiri vatrogasca

20:58 - Zapovjednik Šoša rekao je da je sve pod kontrolom te da je smjena vatrogasaca koji će ostati dežurati cijelu noć. I dalje gori u minski sumnjivom području, ali ugroze za kuće nema.

19:15 - Požar trenutačno gasi 40 vatrogasaca uz pomoć jednog kanadera i dva air tractora, te je stavljen pod kontrolu osim na području koje je minirano. ''Požar bi u samom početku bio ugašen da smo mogli prići, ali zbog mina i eksplozija to je bilo znatno otežano'', rekao je Šoša.

17:14 - ''Nakon bitke čitavog dana, situacija je puno bolja. Obiteljske kuće su sačuvane. Sada se gase rubni dijelovi požara. Na terenu je 40 vatrogasaca i četiri kanadera koji su pomagali čitav dan'', rekao je Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar, dodavši da je jedan vatrogasac ozlijeđen na način da se nagutao dima, te da su opožarenim područjem odjekivale eksplozije budući da je gorjelo minsko područje.

''Požar je buknuo prije dva dana na minski sumnjivom području, ali danas je nošen jakim vjetrom došao do kuća. Sve su kuće u zaseoku do kojeg je došao požar su obranjene'', kaže Šoša.

Još nije poznato točno kolika je opožaren površina. ''Ljudi su se sami evakuirali, ali pokraj svake su kuće sada postavljena vatrogasna vozila, pa se mogu vratiti kućama. Sigurno da ćemo imati burnu noć, ujutro ćemo ponovno natapati rubne dijelove da ne dođe do širenja.'', kazao je otkrivši da koliko je poznato za sada, neslužbeno, požar je krenuo udarom groma.

15:34 - Šef DVD-a Obrovac, Grgo Šoša, potvrdio nam je ranije u telefonskom razgovoru da je zbog požara evakuirano lokalno stanovništvo, ali i da je situacija na terenu ipak nešto malo bolja, iako je je i dalje teška.

Na terenu je ranije bilo više od 120 vatrogasaca, odnosno sve raspoložive snage, DVD-ovi Gračac, Benkovac, Obrovac i Jesenice, te šest kanadera, dodaje Šoša.

Šoša je rekao i da je situacija na terenu takva da vjeruje da se požar do kraja dana neće moći ugasiti, jer vatrogascima i kanaderima koji su pristigli u pomoć, uvelike odmaže bura.

"Sve što kanader baci, bura oodnese 100 metara dalje", kaže Šoša.

Isto tako, Šoša ističe da su se i s jedne i s druge strane požara na zatvorenoj državnoj cesti DC 54 stvorile kolone automobila, jedna dužine 8, a druga 11 kilometara.

Bura isto tako nosi miris paleži, koji se osjeti i do Biograda na Moru, kaže Šoša.

Stanovništvo okolnih sela i mjesta je evakuirano, a mještani su prijavili i zvukove eksplozija, za koje Šoša kaže da su vjerojatno zaostale mine iz rata.

U požaru je zasad jedna kuća nagorena, kaže Šoša.

Četiri Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, sudjeluju u gašenju požara na više lokacija na Velebitu, izvjestio je MORH.

Novi je to požar u Dalmaciji, nakon vikenda i požara koji su poharali Šibensko-kninsku županiju.

Gorjelo u Šibensko-kninskoj županiji, kod Drniša požar lokaliziran

Požar koji je planuo u nedjelju u 13:34 sati kod Midenog brda u blizini Drniša lokaliziran je u 18,10 sati i još uvijek nije ugašen, a u nedjelju su diljem Šibensko-kninske županije planula još tri požara, doznaje se u Županijskom centru 112.

"Situacija na Midenom brdu je pod kontrolom, pa ne bi trebalo biti većih problema i ubrzo bi požar trebao biti proglašen ugašenim. Izdimljavanje je u tijeku i vatrogasci su još uvijek angažirani na dogašavanju", ističu iz Županijskog centra 112.

Požar kod Midenog brda u blizini Drniša gasila su 44 vatrogasca JVP Drniš, DVD Drniš, JVP Šibenik, DVD Šibenik, DIP Šibenik, DVD Unešić, DVD Brodarica, DVD Zablaće, a angažirane su bile i zračne snage i to dva kanadera i tri air tractora. Izgorjelo je 20 hektara trave, niskog raslinja i smrike.

U 16,49 sati planuo je požar na 303. kilometru autoputa kod čvora Pirovac s južne strane uz ogradu. Na požar je izašlo osam vatrogasaca JVP Vodice, DVD Vodice i DVD Zaton, te tri air tractora. Opožareno je 0,5 hekara trave i niskog raslinja. Požar je lokaliziran u 17:39, a ugašen je u 19:09 sati.

U nedjelju je gorjelo i u vodičkom zaleđu na području Leća gdje je planulo u 19:41 sati, a požar je ugašen u 21:08 sati. Na intervenciju su izašla 25 vatrogasaca JVP Vodice, JVP Šibenik, DVD Vodice, DVD Šibenik, DVD Zaton, DVD Pirovac, DVD Tisno, DVD Bilice i DVD Brodarica. Izgorjelo je je 1,2 hektara trave, niskog raslinja, borove šume i 10 stabala maslina.

U 23:32 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora nedaleko Rupa. Na intervenciju je izašlo 16 vatrogasaca JVP Šibenik, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Bilice, DVD Brodarica i DVD Zablaće. Izgorjelo je 5 hektara borove šume, a požar je ugašen u ponedjeljak u 04:30 sati.

Na Svilaji izgorjelo 30 hektara

Tijekom vikenda vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske županije gasili su četiri požara od kojih je onaj na Svilaji bio najveći, a tu je izgorjelo oko 30 hektara hrastove šume, niskog raslinja i trave, doznaje se u ponedjeljak ujutro u Vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar koji je buknuo u subotu nešto prije 15 sati buknuo na Svilaji između Pribuda i Milešine gasilo je deset vatrogasaca s tri vozila iz DVD Muć, a vatru su uspjeli lokalizirati u 18:30 sati. Da se vatra ne bi ponovno aktivirala na terenu su gasitelji koji natapaju rubne dijelove požarišta.

Hektar niskog raslinja izgorio je u mjestu Slime kod Omiša gdje je prva dojava o požaru zaprimljena u nedjelju u 14:30 sati. Na teren su izišla 22 vatrogasca sa šest vozila iz Kučića, Zadvarja, Omiša, Gata i Dugog Rata. Požar je ugašen dva sata kasnije.
Gorjelo je jučer od 3,30 sati i u Majdanu kod Solina gdje su u akciji gašenja bili DVD- i Solin, Vranjic i Klis. Izgorjelo je pet tisuća kvadrata raslinja i makije, a vatra je lokalizirana u 5,30 sati.

Gasitelji su i dalje na terenu gdje rade na sanaciji požarišta.

Malo nakon ponoći gorjela je i borova šuma te trava u Brusju na Hvaru. Buknulo je 47 minuta nakon ponoći, a nakon pola sata 21 vatrogasac iz DVD Hvar, Stari Grad i Jelsa vatru su ugasili.

Osim što su vatrogasci gasili požare u šumama, u nedjelju su oko 13 sati dobili poziv za intervenciju u Radunu, na putu Malačke na Kozjaku gdje se dogodila prometna nesreća u kojoj su se sudarila dva osobna vozila i potom zapalila, no srećom nije bilo ozlijeđenih osoba. Pet je vatrogasaca iz DVD-a Kaštela tako gasilo vatru na golfu splitskih registarskih oznaka i na ford tranzitu slatinskih tablica. Oba vozila su izgorjela u potpunosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene