Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona u punom jeku

Turistička slika kao na razglednici: Sredina je kolovoza, a mnogi već mogu zadovoljno trljati ruke

Sredina je kolovoza i dobar uvod za početak svođenja turističke računice. Najnovije brojke, koje ima reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš, kod mnogih će izazvati zadovoljstvo.

Split okupan suncem. Sajamski su dani, a i kraj je produženog vikenda. Turista ne manjka. 

''Dan je idealan u Splitu i mnogi su na plažama, a kako je blagdan ima i puno domaćih pa je slika baš kao na razglednici'', kazao je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš u javljanju iz grada pod Marjanom.

Uživaju u suncu i moru, ali ima i onih koji traže i dodatne sadržaje. Ugostitelji rade normalno, štandovi u gradu i u Dioklecijanovim podrumima rade i ljudi kupuju, ali trgovine ne rade jer je blagdan Velike Gospe.

''Razgovarao sam s brojnim obrtnicima i trgovcima kojima su ruke danas vezane i oni kažu da je ovo teški apsurd da u špici sezone u istoj ulici imate štand koji radi, kafić koji radi, prepunu terasu kafića i restorana koji rade i onda zatvoreni lokal od 10-ak četvornih metara koji prodaje suvenire a ne smije raditi'', kazao je Goleš.

Prodaja u zatvorenim objektima je zabranjena pa rade tek trgovine u trajektnoj luci i tamo su se kroz dan stvarale velike gužve za štrucu kruha, vodu ili sok.

''Bili smo dan ranije na Hvaru - na svakoj je pekari stajala obavijest da danas neće biti kruha, u devet navečer prošli smo nekoliko trgovina i u niti jednoj nije bilo kruha, a i boce mlijeka mogle su se brojati na prste jedne ruke'', dodao je.

Pročitajte i ovo Nova snimka napada u Ateni - 1 u Ateni UZNEMIRUJUĆI VIDEO Šire se snimke sukoba navijača: Zabilježeni posljednji trenuci prije smrti 29-godišnjaka

Sredina je kolovoza i već se može početi zbrajati kakva je bila sezona. Nekako od ovog datuma uvijek bude više odlazaka gostiju nego dolazaka. Kraj je i produženog vikenda pa će mnogi domaći gosti danas na put, podsjetio je Goleš.

Istaknuo je i brojke s eVisitora prema kojima je sezona bolja nego lani: ''Do jutros Hrvatsku je posjetilo 13,8 milijuna gostiju'', kazao je Goleš i dodao da je to ''kao da su Hrvatsku posjetili svi stanovnici Londona sa širom okolicom.''

''U usporedbi s lani to je rast od osam posto u dolascima i tri posto u noćenjima. I u Splitu turistička zajednica može biti itekako zadovoljna - dosad je evidentirano oko 660.000 gostiju i to je za gotovo 20 posto više nego lani.''

Vrtoglavi je to skok, no podsjetio je da tu u obzir treba uzeti i velike kruzere pa broj noćenja iako je u plusu nije baš tako veliki.

Pročitajte i ovo Ilustracija rekordne temperature “Majka priroda šalje nam poruku": Uznemirujuća predviđanja znanstvenika, 2024. bit će još gora

Što se tiče gostiju najviše je Poljaka, Njemaca, Čeha te gostiju iz Britanije i Slovenije, a i najave za iduće tjedne su dobre tako da sezona barem u Splitu još nije ni blizu kraja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene