Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbacio je tužbu Branimira Glavaša tom sudu, utvrdivši da je zlouporabio svoje pravo na tužbu, izvijestio je Ured zastupnika Republike Hrvatske pred ESLJP-om.


Glavaš je pokrenuo postupak pred Europskim sudom za ljudska prava zbog prekomjerne duljine trajanja postupka pred hrvatskim Ustavnim sudom, pozivajući se na članak 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Vezani članci Joso Mraović (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Presuda suda u Strasbourgu: U suđenju za "ličko rukovanje" Mraoviću nisu povrijeđena prava Miroslav Škoro na osnivačkoj skupštini stranke Miroslav Škoro predstavio najbliže suradnike i poručio: "Ne bih stajao danas ovdje da nisam spreman biti premijer"

"Tužitelj je tijekom postupka pred Europskim sudom u nekoliko navrata istupio u hrvatskim medijima. U tim istupima tužitelj je naveo da je odbio nagodbu s Republikom Hrvatskom u postupku pred Europskim sudom, pritom javno obznanivši novčani iznos koji mu je Republika Hrvatska u tu svrhu ponudila.

"Tužitelj zlouporabio pravo na tužbu"

Europski sud je ocijenio da se time tužitelj zlouporabio svoje pravo na tužbu Europskom sudu, jer je povrijedio pravilo o povjerljivosti postupka sklapanja nagodbe. Tužitelj je prethodno bio upozoren na to da su detalji o postupku sklapanja nagodbe povjerljive prirode", ističu u Uredu.

Navode i da protiv te odluke nije dopušteno ni jedno pravno sredstvo te je ona konačna danom donošenja.

Glavašev postupak na Ustavnom sudu, zbog kojega je naknadno podnio tužbu ESLJP-u, trajao je više od četiri godine - od rujna 2010. do siječnja 2015. Njegovi odvjetnici u više su navrata isticali da se s odlukom odugovlačilo zbog političkih motiva.

2015. ukinuta presuda u slučajevim "garaža" i "selotejp"

U konačnici Ustavni sud je 12. siječnja 2015. ukinuo presudu Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je bio pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nas srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda. (Hina)