Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je spremna za sutrašnju gay-povorku Zagreb Pride na kojoj se, po najavama organizatora, očekuje oko tisuću sudionika.


Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec upozorio je da će povorku osiguravati dosad najviše policajaca koji će svako nasilništvo prema sudionicama tretirati kao zločin iz mržnje. 'Sutrašnji Gay Pride je svakako skup visokog rizika, a u prilog tome ide i činjenica da će ga osiguravati najveći broj policajaca do sada. Ne mogu vam točno reći koliko, ali govorimo o broju većem od 700 policajaca', rekao je Borovec u Dnevniku Nove TV.

Vezani članci Tisuće ljudi na Povorci ponosa 2019. Povorka ponosa prvi put na Markovu trgu: ''Tamo nećemo biti slučajno, tražimo rušenje zidova'' Gay Pride/ilustracija (Foto: Grgur Zučko/PIXSELL) Devetnaesta Povorka ponosa: Objavljen datum održavanja Zagreb Pridea

'Mi procjenjujemo da netko tko je racionalan, netko tko je razuman nakon splitskog iskustva, nakon reakcije policije sa privođenjem velikog broja osoba, kaznenim i prekršajnim procesuiranjem, neće ništa napraviti. Međutim, u ovakvim situacijama nikada ne znate kako će postupiti neki iracionalni počinitelj', rekao je Borovec.

Rekao je kako zasad nema nema nikakvih naznaka o mogućem organiziranom okupljanju protivnika povorke iako su se na ulicama pojavili neki homofobni plakati i grafiti. Dodao je da se u prikupljanje podataka o eventualnom pokušaju organiziranja protuskupa uključila i Sigurnosno-obavještajna agencija.

Najavio je da će policija preventivno prije same povorke detaljno pregledati trasu kojom će se kretati te da će se svaku sumnjivu osobu provjeriti, a one kod kojih se pronađe bilo koje sredstvo koje bi moglo ugroziti sigurnost i privesti. Osim povorke i trase kojom će se ona kretati, policija će osiguravati i okolne ulice i šire gradsko središte jer je iskustvo s dosadašnjih devet gay-povorki u Zagrebu pokazalo da su se napadi na sudionike događali nakon njihova završetka, kada su se sudionici razilazili.

Prijenos UŽIVO sa Zagreb Pridea pratite u subotu 18.06. na Dnevnik.hr-u od 14 sati.

Borovec je kazao da je policija intenzivno razgovara s organizatorima, ali nije potpuno zadovoljna suradnjom jer nisu uvaženi njezini prijedlozi da se trasa povorke promijeni te da se izbjegne kretanje Varšavskom ulicom, Cvjetnim trgom i Preradovićevom ulicom. Naime, u policiji smatraju da je riječ o dijelu trase koji je sa sigurnosnog aspekta nepovoljan budući da je riječ o području s mnogo kafića kojim se svakodnevno kreće velik broj građana. Kao otegotnu okolnost navode i da organizatori od gradskih vlasti nisu zatražili posebnu regulaciju prometa i zabranu drugih aktivnosti, među kojima i privremeno zatvaranje kafića na tom području u vrijeme prolaska povorke.

Borovec je izrazio nezadovoljstvo zato što organizatori svake godine kritiziraju policiju bez obzira na to kako završi Zagreb Pride. Čak i kada sve prođe u redu, bez izgreda, kritizira se da je bilo previše policije, rekao je. Policija je sutra spremna spriječiti bilo kakvo organizirano nasilje, istaknuo je te upozorio da 'uvijek postoji opasnost od iracionalnih počinitelja čije je namjere teško unaprijed predvidjeti'. Dodao je da će sutrašnju povorku snimati mnoge policijske videokamere, a na upit je li zbog sigurnosnih razloga policija proteklih godina ikad razmišljala o zabrani gay-povorke odgovorio je negativno.

Kazao je da još nije otkriven autor homofobne internetske stranice na kojoj su objavljene fotografije sudionika prijašnjih zagrebačkih gay-povorki. Policija je ocijenila kako je riječ o kaznenom djelu rasne i druge diskriminacije, a po Borovčevim riječima, i Agencija za zaštitu osobnih podataka 'ustvrdila je da se radi o kršenju zakona'. Glasnogovornik policije rekao je da otkrivanje autora sporne stranice otežava činjenica da je internetski server u Francuskoj, a vlasnik domene u SAD-u.