Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

UOČENE NEPRAVILNOSTI

Pročelnik Zavoda za transplantaciju u KBC-u Zagreb: "To je očit pokušaj bacanja ljage na nešto u čemu je Hrvatska svjetski šampion"

Aktualno Galerija Bojan Jelaković - 1 Bojan Jelaković - 1 Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr Bojan Jelaković - 3 Bojan Jelaković - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bojan Jelaković - 2 Galerija 1/4 >>
Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac u KBC-u Zagreb razgovarala je s pročelnikom Zavoda za nefrologiju, hipertenziju, dijalizu i transplantaciju Bojanom Jelakovićem.

Ministarstvo zdravstva u utorak je potvrdilo da su uočene nepravilnosti pri obavljanju dva slučaja transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb, koje su obavljene 2019. godine. Po odgovore je, za Dnevnik Nove TV, u KBC Zagreb otišla novinarka Barbara Štrbac, koja je razgovarala s pročelnikom Zavoda za nefrologiju, hipertenziju, dijalizu i transplantaciju Bojanom Jelakovićem.

"Treba naglasiti da se ovdje radi o ustanovi s najduljom tradicijom transplantacija, koja traje preko 50 godina i broji oko 2500 obavljenih zahvata", rekao je Jelaković. O tome zašto su ova dva zahvata sporna, i je li se nešto učinilo neobično kada su pacijenti došli u bolnicu, koji su u bolnicu doveli žive donore, Jelaković je odgovorio da će transplantacije sa živih donora postati sve uobičajenije i da će za njima biti sve više potrebe.

"Moramo odmah prekinuti korištenje te terminologije, tog izraza - trgovanje organima. Nigdje u Hrvatskoj to ne postoji. To je očit pokušaj bacanja ljage na nešto u čemu je Hrvatska svjetski šampion, i još uvijek jest", rekao je.

Ima li ili nema nepravilnosti?

Jelaković je isto tako rekao da u cijelom postupku nisu utvrđene nepravilnosti, ali i da nije slušao detaljno ono što je ministar zdravstva Vili Beroš rekao o slučaju. "Nepravilnosti u ovom postupku nije bilo, ne. Znam na temelju čega je sve ovo pokrenuto, na temelju sumnje i anonimne dojave", rekao je.

"Ali komisije su utvrdile postojanje nepravilnosti oko informiranog pristanka, oko toga da nisu poznavali hrvatski jezik, oko toga da pacijenti nisu bili praćeni nakon zahvata...", podsjetila ga je Štrbac. "Ne, to je sve pogrešno, pogotovo ovo da nisu bili praćeni nakon zahvata", rekao je Jelaković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U KBC-U ZAGREB Ministarstvo zdravstva objavilo: DORH-u prijavljena sumnja u trgovinu organima i sumnjive transplantacije bubrega

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj doniranih bubrega Ministar Beroš o spornim transplantacijama: "Uočen je niz nepravilnosti, ali doktori nisu prodavali organe"

"Praćeni su koliko su mogli biti praćeni zbog pandemije koronavirusa. Nisu bili na dohvat ruke, ali liječnici su s pacijentima održavali stalan kontakt. Ono što je inspekcija pokazala jest da je bilo nepravilnosti koje nisu izravno povezane s ovim slučajem", rekao je.

"Bilo je nepravilnosti koje nisu povezane i koje nisu utjecale na ovaj slučaj", rekao je. "Nepravilnosti je bilo oko toga da li je to bio informirani pristanak ili suglasnost, dakle možda samo stvar terminologije. A kada je netko zlonamjeran, može se uhvatiti za to".

Naivnost ili realnost?

Postoji ustaljena procedura, u svijetu kao i u Republici Hrvatskoj, koja se prati u slučajevima transplantacije. Zadaća ministarstva je da ona ažurira proceduru, i da vrijedi jedna za sve slučajeve. Međutim, i dalje je teško povjerovati da bi netko iz altruističkih razloga dao organ nepoznatoj osobi.

"Zašto to mislite?", pobunio se Jelaković. "Zar ne vjerujete da ima altruista u svijetu, dobrih ljudi? Pogotovo ako smo kršćani", rekao je. "Ako je istraga zaključila da se ne radi o trgovini organima, onda DORH i policija moraju javno i glasno to izreći. Također, moraju nastaviti s istragom, da se dozna tko baca ljagu na hrvatsko zdravstvo", rekao je Jelaković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene