Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U KBC-U ZAGREB

Ministarstvo zdravstva objavilo: DORH-u prijavljena sumnja u trgovinu organima i sumnjive transplantacije bubrega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zdravstva u utorak je objavilo da su sumnja u prvi slučaj trgovine organima kao i dvije sumnjive transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb 2019. godine prijavljene Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

Inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je mjere u skladu sa svojim ovlastima te je predmet prvo ustupljen na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije, potom na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu RH, odgovorili su iz Ministarstva na upit za očitovanje o sumnji u trgovinu organima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ilegalna prodaja Crno tržište prodaje organa: Među krijumčarima najtraženiji bubrezi Slika nije dostupna Diže se optužnica Zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova upleteni u trgovinu organima?

"Zdravstveni inspektor, u skladu sa svojim ovlastima, donio je rješenje o privremenoj zabrani programa presađivanja bubrega živih nesrodnih darivatelja", ističu u Ministarstvu.

UNA TV prošli je tjedan objavila dokumentaciju i informacije da su 2019. godine u KBC-u Zagreb obavljene dvije transplantacije bubrega s nesrodnih živih donora, koje je Ministarstvo zdravstva ocijenilo sumnjivim, a izvještaj o inspekcijskom nadzoru prošle je godine upućen DORH-u. Donori su bili muškarci iz Srbije i Kosova, u oba slučaja slabijeg imovinskog stanja.

Objavili su i da se predmet vodi na Županjskom državnom odvjetništvu te da do danas nije napravljeno ništa.

Udruga za promicanje prava pacijenata: Je li moguće da će državne institucije pred ovim zatvoriti oči?

Na cijeli slučaj jučer je reagirala i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata koja je pohvalila što je Ministarstvo brzo reagiralo i predmet brzo uputilo DORH-u.

"Od liječničke komore također je potvrđeno da je prekršena medicinska etika. Ali, sankcija nema!", istaknula je udruga.

Upozoravaju i da je prvobitno KB Merkur odbio "napraviti transplantaciju sa živog donora jer su postojale ozbiljne sumnje na trgovinu organima s obzirom na to da je primatelj organa bio elitnog društvenog statusa, a donor socijalni slučaj". Udruga je u priopćenju postavila i retoričko pitanje "Kako je moguće da je Rebro to isto odobrilo?"

Nejasno im je kako postupak i uvjeti po zakonima iste države nisu isti za sve javne ustanove.

"Odgovorne institucije se ne ponašaju kao da je ovo interes javnosti, a što zasigurno jest i to povijesni jer je ovo prvi slučaj sumnje u trgovinu organima u RH!", ističe Udruga.

S obzirom da se nije zaustavilo i sankcioniralo ono sto je utvrđeno u našoj najvećoj bolnici, nastavlja li se takva praksa i dalje i je li moguće da imamo državne institucije koje će pred ovim zatvoriti oči? pita se Udruga te dodaje kako je "interesantno da za ovakav čin na Rebru nitko nije imao priziv savjesti".

KBC Zagreb: Transplantacije odobrilo Etičko povjerenstvo

Iz KBC-a Zagreb su na optužbe da je riječ o trgovini organima odgovorili priopćenjem u kojem, među ostalim, tvrde da se sve transplantacije provode se po odobrenju Etičkog povjerenstva KBC-a Zagreb, a nakon provedene evaluacije sudionika.

"Sve poduzete aktivnosti i postupci identični su postupcima koji se provode u svim drugim transplantacijskim centrima u Republici Hrvatskoj u kojima su se provodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog darivatelja", priopćeno je iz KBC Zagreb.

"Broj do sada obavljenih transplantacija bubrega (2500) kao i izvanredni rezultati ishoda liječenja pokazatelj su izvrsnosti i stručnosti transplantacijskog tima za bubreg KBC-a Zagreb te dokaz kvalitete skrbi za pacijente transplantacijskog programa za bubreg KBC-a Zagreb.", poručuju iz te ustanove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene