Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj doniranih bubrega

Ministar Beroš o spornim transplantacijama: "Uočen je niz nepravilnosti, ali doktori nisu prodavali organe"

Hrvatsko zdravstvo potresa nova nevjerojatna afera. Je li moguće da u Hrvatskoj postoji "crno tržište" organa i da je u bolnicama moguća transplantacija "od živog nesrodnog darivatelja" čak i ako postoji sumnja u motiv darivanja organa?

Ministarstvo zdravstva u utorak je potvrdilo da je inspekcija izrazila sumnju u dva slučaja transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb 2019. godine te je pozvano i Državno odvjetništvo da istraži slučaj. Također je privremeno obustavljeno presađivanje bubrega sa živih nesrodnih darivatelja.

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je posjetio Bjelovar, u kojem daje izjavu za medije. 

"Složio bih se da ako se to dogodilo, da je to strašno, ali zasad ne postoji sumnja u trgovinu organima. Inspekcija je već postupala i otkrila je određene nefunkcionalnosti u tom procesu", odgovorio je ministar na pitanje o tom slučaju.

"Donacija od nesrodnih donora je iznimno rijetka", rekao je. O svemu se već očitovala Hrvatska liječnička komora. Uočen je niz elemenata nepravilnosti, od praćenja donora, psihoanalize, dostave dokumentacije i slično, i samo zasad, ali samo privremeno je zaustavljeno doniranje od nesrodnih donora, naglasio je.

"Sumnja u procesu ne znači i trgovina organima", rekao je ministar. "Kod nas postoje određeni sumnjivi specifični elementi, ali ne i trgovina", odlučan je Beroš. 

"Konstatacija da su doktori u nešto uključeni nije utemeljena", naglasio je Beroš. "Daleko je to od sumnje u prodaju organa. Sada su u tijeku radnje koje će pokazati koji od ovih navedenih elemenata nije bio adekvatan."

"Nitko u ovom trenutku nije sankcioniran. Doktori nisu prodavali organe", naglasio je Beroš, "ali ispitivanje je u tijeku i potrebno je uključiti i druge institucije, koje će donijeti određeni pravorijek."

"Ono što je bitno je da je inspekcija postupala, bili su vrlo kritični, nađeni su neki prekršajni i elementi za daljnje postupanje, ali mogu poručiti svim građanima da proces transplantacije ide dalje, u tome smo prvi u Europi te je zaustavljena samo transplantacija od nesrodnih donora."

"Kako se odvija transplantacija sa živih donora, proces je vrlo jasno opisan", kaže. "No sada je jasno da će to trebati sagledati i bolje urediti. Međutim, broj takvih transplantacija je zaista minoran", rekao je ministar Beroš i još jednom naglasio uspješnost hrvatskog transplantacijskog sustava.

Pročitajte i ovo Transplantacija- 4 dobre vijesti Pune ruke posla za KBC Zagreb i KB Merkur: Znatno porastao broj transplantacija organa

Do sumnje u nepravilnosti došlo je nakon što je najprije zagrebački KB Merkur odbio napraviti transplantaciju bubrega jer su postojale ozbiljne sumnje na trgovinu organima.

Iako se u Hrvatskoj izvode transplantacije organa "od živog nesrodnog darivatelja", tj. moguće je da vam organ donira i netko s kim niste u neposrednom srodstvu, u Merkuru su posumnjali u etičnost postupka jer je, kako se navodi, "primatelj organa bio elitnog društvenog statusa, a darivatelj organa socijalni slučaj."

Pročitajte i ovo Neuspio pobačaj - 2 ISPRIČALA SVE Djevojka kojoj je u KBC-u Osijek izveden neuspjeli pobačaj progovorila za Dnevnik Nove TV i kaže - tužit će bolnicu

Na Rebru nema problema

"Kako je moguće da je Rebro to isto odobrilo?" pita se Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata nakon što je slučaj prebačen na KBC Zagreb, popularno "Rebro", koje je postupak odobrilo.

Iz KBC-a Zagreb odgovorili su da se "sve transplantacije provode po odobrenju Etičkog povjerenstva, a nakon provedene evaluacije sudionika".

Kako to da postupak i uvjeti po zakonima iste države nisu isti za sve javne ustanove, pitaju se u Udruzi za promicanje prava pacijenata i dodaju da je "interesantno da za ovakav čin na Rebru nitko nije imao priziv savjesti".

Hrvatska liječnička komora reagirala je na cijeli slučaj te je ocijenila da je transplantacijski tim odgovoran za etičke propuste u oba slučaja.

Darivatelji organa su bili muškarci iz Srbije i Kosova, obojica slabijeg imovinskog stanja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene