Zajedno su osvojili mandate, a onda se raskolili. No priča između Drage Prgometa i MOSTA nije gotova.


Između njih stoji gotovo 3,5 milijuna kuna koje će MOST dobiti kao naknadu izborne promidžbe, ali i više od 320 tisuća kuna na godinu koje se dodjeljuju strankama po osvojenim mandatima. Novac je to od kojeg se ne odustaje bez borbe.

Vezani članci Slika nije dostupna REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna Pogledajte dramatičan govor Bože Petrova

Sa osvojenih 19 mandata u izbornoj noći, stranka MOST, odnosno jedini njezin član Božo Petrov dobit će naknadu troškova izborne promidžbe u milijunskom iznosu od 3 420 000,00 kuna.

'Ne može dobiti nitko drugi nego samo stranka sa mandatima koje dobiva', objasnio je Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a.

MOST nezavisnih lista sastao se na Plitvicama

Hoće li kandidati koji su na MOST-ovoj listi ušli u Sabor dobiti dio kolača ovisit će isključivo o volji Petrova. To znači da Drago Prgomet koji više nije dio Mosta, dio tog novca može tražiti jedino od Petrova. No ne mora ga i dobiti. 

Za svaki osvojeni mandat stranka na godinu dobiva više od 320 tisuća kuna ovisno o spolu zastupnika. Za MOST to znači više od 6,5 milijuna kuna na godinu. Svoj dio Prgomet može uzeti jedino ako prije konstituiranja Sabora osnuje svoju stranku.

U ovom trenutku prema službenim rezultatima izbora u Saboru će biti osam stranaka. Od 151 zastupnika u fotelje će sjesti 128 muškaraca i 23 žene. Najmlađi zastupnik je Ivan Sinčić, a najstariji Miroslav Tuđman.

Nakon rokova za žalbe i očitovanja Ustavnog suda postat će službeni, a Državno izborno povjerenstvo tada će ih predati predsjednici. Nakon objave konačnih rezultata izbora kreće rok od 20 dana unutar kojeg Sabor mora održati svoju konstituirajuću sjednicu, a predsjednica imenovati mandatara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju