Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branitelji traže ostavku

Glavašević: Snimka je izvučena iz konteksta, nisam izjednačavao žrtvu i agresora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević ocijenio je danas da je snimka njegova govora na rujanskom okruglom stolu u Vukovaru, zbog koje su hrvatski branitelji njegovo smjenjivanje, u javnost puštena kako bi se protiv njega pokrenula hajka.

Riječ je o snimci na kojoj pomoćnik ministra, uz ostalo, govori kako među hrvatskim braniteljima koji su pobijedili u Domovinskom ratu i imaju brojna prava, postoji niz slučajeva oboljelih od PTSP-a i malignih bolesti, dok kod pripadnika srpskih postrojba, koje su izgubile rat i nemaju sličnih prava, nema ni pojave PTSP-a.

Pročitajte i ovo Bojan Glavašević, Marija Selak Raspudić i Hrvoje Krešić Novo vodstvo društvene mreže Glavašević i Selak Raspudić o korištenju Twittera i slobodi govora: "Unatoč svom blatu, izađe i istina" Slika nije dostupna KAZNENO DJELO PRIJETNJE Ivica Puljak konačno objavio što će biti s Ivoševićem

Ta je snimka izazvala prosvjede hrvatskih braniteljskih udruga, koje traže Glavaševićevu smjenu, što je i jedan od zahtjeva udruga ratnih vojnih invalida koji već 14. dan prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu.

"Otkako je objavljena ta snimka, protiv mene se na izvjesnim portalima i na nekim društvenim mrežama pokrenula nevjerojatna hajka. Snimka i jest puštena s ciljem da se protiv mene potakne mržnja", ustvrdio je Bojan Glavašević, gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2".

Dodaje kako je snimka izvučena iz konteksta, odnosno da je izrezano 1,43 minute njegova 10-minutnog govora s okruglog stola, na kojem je, kaže, govorio o civilnim žrtvama rata. "Ako je tih minutu i 43, odrezano na početku ili na kraju tako kako je odgovaralo onome tko je snimku plasirao, ako je to nekoga provrijedilo, zaista mi je žao", kazao je Glavašević.

Prosvjed ispred Ministarstva: Pozlilo četvorici branitelja

Ponovio je, međutim, da je iz konteksta izvučeno retoričko pitanje koje je trebalo ukazati na činjenicu da se o civilnim žrtvama rata ne zna dovoljno, čak ni kad je u pitanju problem PTSP-a. "Referirao sam se na žrtve rata, a usput sam spomenuo branitelje, ali isključivo zato što je riječ o populaciji kod koje je PTSP kao problem prepoznat. Ni u jednom trenutku nije bilo riječi o izjednačavanju žrtve i agresora", kazao je Glavašević.

Dodao je da u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji stoji da prava ne mogu ostvariti oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, te naglasio da će ista stipulacija stajati i u zakonu o pravima civilnih žrtava rata.

Objasnio je da će taj zakon utvrditi prava svih žrtava rata, pa i onih koje su ostale na okupiranim područjima, a kasnije, iz različitih razloga, nisu mogle ostvariti svoja prava. "Civilne žrtve mogu biti svi hrvatski državljani koji su u agresiji na Hrvatsku zadobili vrstu oštećenja, netko kome je netko ubijen, žrtve seksualnog nasilja, na primjer", kazao je Glavašević.

Na pitanje spada li u tu kategoriju civil koji je, primjerice, u Borovu selu stradao od metka s hrvatske strane, odgovorio je - "s hrvatske ili sa srpske strane, zapravo je svejedno".

Najavio je da se planira novi zakon po uzoru na Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u ratu, koji, kaže, nikoga ne diskriminira. "Dosadašnji zakoni su, namjerno ili nenamjerno, dio žrtava zakidali za određena prava", ustvrdio je Glavašević.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene