Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bogatiji đaci na izlet avionom, ostali busom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenici dvaju četvrtih razreda splitske Osnovne škole Meje ovoga će svibnja, po svemu sudeći, vrlo konkretno i plastično otkriti što ih čeka kad odrastu i shvate da novac pokreće svijet: na predviđeni četverodnevni izlet u Zagreb, naime, njih pola otići će avionom, a ostali - autobusom.

Da bi neobični pedagoški postupak bio potpun, dio učenika bez privilegija kraćeg i udobnijeg putovanja morat će na izlet krenuti ranije, kako bi svoje kolege dočekali na izlazu iz aviona u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso! 

Pročitajte i ovo Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle Ilustracija djece u školskim klupama javno savjetovanje Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu: Nastavnici su nezadovoljni, evo što predlažu

Na neprofesionalni postupak osoblja škole novinare je upozorio dio revoltiranih roditelja, koji su jednake anonimne dopise poslali i pravobraniteljici za djecu, splitskim gradskim strukturama, školskim sindikatima te Ministarstvu prosvjete. 

"Ne znam koje su to pedagoške mjere i koje se opravdanje može naći za činjenicu da djecu već u najranijoj dobi stavljamo u situacije u kojima će se osjećati manje vrijednima, kao druga klasa. Gdje su stručne službe škole, čija je dužnost reagirati - pa čak i ako je sve skupa posljedica nespretnosti ili želje roditelja da djeci omoguće nezaboravan izlet?", stoji u pismu odaslanom na desetke adresa. 

Kako doznajemo u samoj školi, istina je da oba četvrta razreda imaju potpuno jednak plan putovanja, te da će sva četiri dana provesti zajedno - izuzev samog početka izleta. Navodno, jedan od razreda odlučio se na putovanje avionom kao "novi doživljaj" za učenike, no i oni će se u povratku koristiti autobusom, piše Slobodna Dalmacija.

Zimovanje ili baka
Ravnatelj škole Branimir Brstilo u cijeloj priči ne vidi ništa sporno ili nepedagoški jer, kaže: "To je isto kao kad netko u školu dođe u tenisicama 'nike', a drugi za njih nema novca."(!)
Na upit o nimalo profesionalnom odnosu prema desetogodišnjacima, Brstilo je povukao još jednu zanimljivu paralelu: 

- Netko zimi ide na zimovanje, a netko na selo kod bake! - kaže ravnatelj, ne odgovorivši na upit nije li upravo škola mjesto gdje bi se razlike u socijalnom statusu djece najmanje trebale primjećivati. 

S druge strane, pedagog u školi "Meje" Branko Bralić, kojega smo prvi obavijestili o ovakvom načinu organiziranja izleta, tvrdi da je postupak apsolutno neprihvatljiv.

Pravobraniteljica čeka 
- Ako se igdje ne bi smjele osjetiti razlike među djecom, pogotovo u ovako ranoj dobi, onda je to škola. Inzistirat ću da se odluka promijeni - kazao nam je Bralić. 

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić jučer nam nije željela komentirati slučaj, kazavši da će od škole zatražiti dodatne informacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene