Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Učenici dvaju četvrtih razreda splitske Osnovne škole Meje ovoga će svibnja, po svemu sudeći, vrlo konkretno i plastično otkriti što ih čeka kad odrastu i shvate da novac pokreće svijet: na predviđeni četverodnevni izlet u Zagreb, naime, njih pola otići će avionom, a ostali - autobusom.


Da bi neobični pedagoški postupak bio potpun, dio učenika bez privilegija kraćeg i udobnijeg putovanja morat će na izlet krenuti ranije, kako bi svoje kolege dočekali na izlazu iz aviona u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso! 

Vezani članci Ella Selak Bagarić - 3 Kako pomoći djeci da se vrate u staro normalno? Stručnjakinja o izazovima za školarce i roditelje Škola - 4 U ovoj osnovnoj školi odlučili su nastavu izvoditi bez maski: ''Mislim da možemo držati distancu''

Na neprofesionalni postupak osoblja škole novinare je upozorio dio revoltiranih roditelja, koji su jednake anonimne dopise poslali i pravobraniteljici za djecu, splitskim gradskim strukturama, školskim sindikatima te Ministarstvu prosvjete. 

"Ne znam koje su to pedagoške mjere i koje se opravdanje može naći za činjenicu da djecu već u najranijoj dobi stavljamo u situacije u kojima će se osjećati manje vrijednima, kao druga klasa. Gdje su stručne službe škole, čija je dužnost reagirati - pa čak i ako je sve skupa posljedica nespretnosti ili želje roditelja da djeci omoguće nezaboravan izlet?", stoji u pismu odaslanom na desetke adresa. 

Kako doznajemo u samoj školi, istina je da oba četvrta razreda imaju potpuno jednak plan putovanja, te da će sva četiri dana provesti zajedno - izuzev samog početka izleta. Navodno, jedan od razreda odlučio se na putovanje avionom kao "novi doživljaj" za učenike, no i oni će se u povratku koristiti autobusom, piše Slobodna Dalmacija.

Zimovanje ili baka
Ravnatelj škole Branimir Brstilo u cijeloj priči ne vidi ništa sporno ili nepedagoški jer, kaže: "To je isto kao kad netko u školu dođe u tenisicama 'nike', a drugi za njih nema novca."(!)
Na upit o nimalo profesionalnom odnosu prema desetogodišnjacima, Brstilo je povukao još jednu zanimljivu paralelu: 

- Netko zimi ide na zimovanje, a netko na selo kod bake! - kaže ravnatelj, ne odgovorivši na upit nije li upravo škola mjesto gdje bi se razlike u socijalnom statusu djece najmanje trebale primjećivati. 

S druge strane, pedagog u školi "Meje" Branko Bralić, kojega smo prvi obavijestili o ovakvom načinu organiziranja izleta, tvrdi da je postupak apsolutno neprihvatljiv.

Pravobraniteljica čeka 
- Ako se igdje ne bi smjele osjetiti razlike među djecom, pogotovo u ovako ranoj dobi, onda je to škola. Inzistirat ću da se odluka promijeni - kazao nam je Bralić. 

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić jučer nam nije željela komentirati slučaj, kazavši da će od škole zatražiti dodatne informacije.