Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tehnički proračun

Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Aktualno Galerija Valentino Grdović, djelatnik Čistoće Valentino Grdović, djelatnik Čistoće Foto: DNEVNIK.hr Problem proračuna u Zadru - 1 Problem proračuna u Zadru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problem proračuna u Zadru - 2 Problem proračuna u Zadru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problem proračuna u Zadru - 3 Problem proračuna u Zadru - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Problem proračuna u Zadru - 4 Galerija 1/6 >>
Zadar je drugu godinu zaredom u blokadi jer se gradonačelnik i Gradsko vijeće ne mogu dogovoriti oko gradskog proračuna.

Financijska blokada Zadra tema je i na gradskim ulicama.

"Zato i mi imamo malo plaće i nikakve. Obećali su nam dignuti plaće, ali ne mogu dok se to ne riješi", rekao je novinarki Sanji Jurišić Valentino Grdović, djelatnik zadarske Čistoće.

Nema novih zapošljavanja, novih projekata, povećanja plaća. Jer je na snazi proračun s ograničenjima. Pa kraj s krajem "krpaju" gradske tvrtke.

"Jako loše se zrcali. Naime, već smo imali problema pri isplati plaće za siječanj ove godine. Drugim riječima, bez stabilne plaće i subvencije koja je određena u fer iznosu, mi dolazimo u velike probleme", rekao je direktor Liburnije Edvin Šimunov.

Odnosno, dodaje, kratki su u ovom tromjesečju ostali za oko 600 tisuća eura iz gradske blagajne. Pedesetak tisuća eura na mjesec nedostaje i u blagajni tvrtke Nasadi. Zaustavljena je, kažu, i gradnja novog gradskog groblja.

  Pročitajte i ovo Vrijedni europski tužitelji - 1 Izvješće EPPO-a Novi neslavni rekord, Hrvatska prva po broju prijava građana europskom tužitelju: "Tome su pridonijeli i vladajući"

"Prije par dana izašla je obavijest da je Grad Zadar poništio izgradnju nekakvih 480-500 novih grobnica", podijelio je direktor Nasada Josip Krnčević.

A insteresa, kaže, itekako, ima. Oko 1200 Zadrana želi kupiti mjesto svojeg posljednjeg počivališta. No, još neko vrijeme to neće biti moguće. Frcaju iskre na relaciji gradonačelnik – Gradsko vijeće.

"122 milijuna eura koje je na raspolaganju Zadru i građanima, blokirano je ucjenama, ultimatumima, koji apsolutno nemaju nikakve veze s korištenjem proračunskih sredstava", tvrdi gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Poput, kaže, micanja ovoga murala ili stopiranja izdavanja građevinskih dozvola. No, oporba ruke ne diže, od zahtjeva ne odustaje.

"Mi smo jasno rekli uvjete, ispostavlja se, i poruka gradonačelnika i HDZ-a u ovom slučaju je da im je bitnija ploča ispred Županije i onaj mural na Bulevaru nego proračun", vratio je pak Danijel Radeta, predsjednik gradskog SDP-a.

"Mi ćemo digniti ruke, sad, odmah, istog trenutka može stat ova agonija Grada Zadra, ali da se zaustavi davanje novih građevinskih dozvola za višestambene objekte i stanove za prodaje", kaže nezavisni gradski vijećnik Enio Meštrović.

  Pročitajte i ovo Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

I dok oporba za sve krivi izvršnu vlast, iz Gradske uprave poručuju: upravo je oporba ta koja cijelo vrijeme miješa kruške i jabuke.

A o tom voćnom kompotu ovisi i sufinaciranje EU projekata. 43 milijuna eura stiglo je u Zadar, ali bageri će još neko vrijeme pričekati.

"Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Šibenik, i svi ostali gradovi imaju proračun, i imaju nesmetanu mogućnost razvijanja. Zadar treba tavoriti, sa ovakvim financiranjem, odnosno proračunom kakvog ima sada", rekao je nedavno Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

A Zadar je jedini grad u Hrvatskoj koji trenutačno ima tehnički proračun. Uz njega, istu priču imaju i dvije općine: Bedekovčina i Muć.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene