Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rezanjem trsa i obilaskom vinograda na Vukovu nedaleko od Iloka proslavljen je blagdan Sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara, čime je obilježen i početak ovogodišnjih radova u srijemskom vinogorju.


Po riječima Mladena Papka, direktora Iločkih podruma, u čijem su sastavu vinogradi na Vukovu, iako je rano prognozirati kakva će biti vinogradarska godina, može se pretpostaviti da će biti dobra ako do kraja zime ne bude iznenada većih zahlađenja koja bi mogla naštetiti vinogradima.

Vezani članci Vino, ilustracija - 3 Godina je loša za proslavu Martinja, ali vinarima će donijeti uspjeh: "Imali smo idealno vrijeme" Slika nije dostupna OGROMNA ŠTETA Izgorjela svjetski poznata vinarija Grgić

'Bilo bi dobro da padnu snijeg i kiša jer je to dobro za vinovu lozu', rekao je Papak i podsjetio da su prošle godine Iločki podrumi proizveli 3,5 milijuna litara vina, što je nešto manje od njihove uobičajene proizvodnje, ali zadovoljava potrebe domaćeg tržišta.

Ocijenio je kako je možda poželjnije da vinari 2015. godinu 'dočekaju s blagim deficitom vina' jer će, kako je objasnio, prije u promet staviti mlada vina čija je konzumacija trenutačno trend u svijetu.

Ovo nikako ne smijete raditi kada naručujete vino

Najavio je da će u ožujku početi isplata oko 8,5 milijuna kuna kooperantima Iločkih podruma za prošlogodišnju berbu. Dodao je da je u vlasništvu Iločkih podruma 350 hektara vinograda, a u vlasništvu kooperanata između 600 i 700 hektara.

Na rezanju trsa i blagoslovu vinograda na Vukovu bili su mnogi Iločani te izletnici iz Zagreba koji su stigli autobusom. Prvi rez na vinovoj lozi načinili su iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a vinograde je blagoslovio iločki župnik fra Ivan Utješinović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook