Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši SZUP-ovac: Rekli su mi da sam na Glavaševoj listi za odstrjel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši djelatnik Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) Danijel Bogdanović izjavio je danas svjedočeći na suđenju za ratne zločine u Osijeku da su mu dvojica bliskih suradnika prvooptuženog Branimira Glavaša kazali da se nalazi na nekakvoj njegovoj listi za odstrjel.

Dodao je da je jedan od te dvojice Glavašu rekao da je on (Bogdanović) dobar, "da je naš" i da njega ne treba dirati. "Ja u to nisam mogao povjerovati", kazao je Bogdanović, istaknuvši da s Glavašem nije imao nikakvih neugodnosti ni problema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASKOL U STRANCI IZVANREDNA PRESICA VODSTVA HDSSB-a "Nemojmo se dijeliti i ulaziti u bratoubilačke ratove" Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam"

Svjedok je 1991., u vrijeme kada su se prema optužnici u slučajevima "selotejp" i "garaža" dogodili zločini nad osječkim srpskim civilima, bio šef Odsjeka za terorizam u tamošnjem SZUP-u. Iduće godine postao je šef odjela analitike, a umirovljen je 1993.

Na pitanje suca ima li saznanja o mučenjima i likvidacijama civila u Osijeku 1991. i je li obrađivao takve slučajeve rekao je da nije radio na poslovima koji bi se odnosili na ta pitanja.

"Nemam saznanja koja bi bilo koga teretila", rekao je, ali i dodao da su se u izvješćima koja su prikupljana s terena spominjali nestanci i likvidacije.

"Osim spominjanja da su se takvi slučajevi događali u tim izvještajima ni jednom nisu navedeni počinitelji ni nalogodavci", rekao je Bogdanović.

Prije njega na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio je bivši predsjednik Izvršnog vijeća Općine Osijek i predsjednik općinskog Kriznog štaba Srećko Lovrinčević koji je izjavio da nije vidio ni čuo za privođenja, mučenja i ubojstva civila.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi iskaz trebao dati bivši načelnik u osječkom SZUP-u Zdravko Pejić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene