Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GNJUSNA ODLUKA!

Žena koju je silovao HDZ-ov bivši načelnik: "Smanjili su mu kaznu jer je branitelj? Time su osudili mene"

Aktualno Galerija Željko Prigorac - 2 Željko Prigorac - 2 Foto: DNEVNIK.hr Željko Prigorac - 1 Željko Prigorac - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Bilušić Ivana Bilušić Foto: DNEVNIK.hr Željko Prigorac - 3 Željko Prigorac - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Otegotne i olakotne okolnosti Galerija 1/8 >>
Bivši HDZ-ov načelnik općine Lasinja, Željko Prigorac, dobio je godinu i pol kazne zatvora zbog silovanja, a kazna mu je smanjena s dvije godine zbog olakotnih okolnosti među kojima je i to što je branitelj.

S Visokog kaznenog suda objašnjavaju da to nije jedina olakotna okolnost, da se u sklopu kaznenog zakona gleda prijašnji život počinitelja, kao i to je li već kažnjavan.

"Zakon točno propisuje i okolnosti i činjenice koje je potrebno uzeti u obzir i ocijeniti da ta kazna bude stroža ili blaža, a jedna od njih je prijašnji život počinitelja. On može biti cijenjen u smislu olakotnom, ali i otegnotom, to je samo jedno od mjerila za odmjeravanje kazne", kazala je za Dnevnik Nove TV Ivana Bilušić s Visokog kaznenog suda.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred Informera INTERVJU SA SILOVATELJEM VIDEO ''Vama je žena majka, vama je žena kći'': Govor djevojke s prosvjeda od kojeg boli svaka kost

Pročitajte i ovo Nasilje, Ilustracija PRITVORENA DVOJICA NASILNIKA Strava u Lici: 26-godišnja žena godinama je bila žrtva svekrova maltretiranja, a suprug ju je - silovao

Žrtva silovatelja, razočarana je odlukom Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske. 

S obitelji živi u Njemačkoj, u Lasinju navraća povremeno, te za Jutarnji list kaže kako se sa Prigorcem nakon suđenja nije vidjela.

No kaže da će se boriti da bude kažnjen kako zaslužuje, pa makar morala ići na sud u Strasbourgu. I dalje može tužiti ga u privatnoj parnici s odštetnim zahtjevom.

"Nije Visoki kazneni sud donio presudu njemu, već je ovim činom osudio mene i moja tri sina, te tuđe sinove koji iz ovog postupka nisu naučili da je silovanje teško kazneno djelo i tuđe kćeri koje će u budućnosti ostati nezašićene ili neće prijavljivati ovakva djela", rekla je za Jutarnji. Smatra da su ovim oblaćeni svi ostali časni ljudi koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Navodi kako je kroz čitavi postupak imala osjećaj da je "ona ta koja mora osvjetlati svoj obraz pred svojom okolinom, a trebalo je biti obrnuto, on je trebao biti taj koji se trebao osjećati loše".

Sa ovom sudskom odlukom, kaže, još uvijek joj je ostao takav loš osjećaj.

Željko Prigorac - 2 Ivana Bilušić (Foto: DNEVNIK.hr)

Što sve mogu biti "olakotne okolnosti"?

Olakotne ili otegotne okolnosti mogu biti pobude iz kojih je kazneno djelo počinjeno, način na koje je dijelo počinjeno, prijašnji počiniteljev život ili ponašanje nakon počinjenog kaznenog djela kao što je, primjerice, odnos prema žrtvi i trud da nadoknadi štetu.

Željko Prigorac - 2 Otegotne i olakotne okolnosti (Foto: DNEVNIK.hr)

Iz ministarstva pravosuđa kažu da se izričito ne spominje i sudjelovanje u Domovinskom ratu, ali da je i to sudska praksa.
Odvjetnica objašnjava olakotne okolnosti ovise od slučaja do slučaja.

"Nema tu univerzalnih, ali ono što se uvijek gleda je ranija nekažnjavanost i usklađenost života pojedinca sa društvenom normom. Ako smo već uzeli kao olakotnu okolnost da se netko ponašao u skladu s društvenim normama, onda je još i pozitivnija okolnost ako je netko svoj život izložio da bi se zaštitili životi drugih", pojasnila je za Dnevnik Nove TV ovdjetnica Ines Margetić.

Ministarstvo branitelja nije htjelo komentirati odluku, ali bivši ministar branitelja Predrag Matić kazao je da za najteža djela status branitelja ne bi trebao igrati ulogu.

Željko Prigorac - 2 Predrag Matić (Foto: DNEVNIK.hr)

"Za ovako gnjusnja djela status branitelja bi trebao biti otežavajuća, a ne olakšavajuća okolnost. Međutim, mi živimo u takvom svijetu. Šta to znači da ja koji imam devet odlikovanja imam license to kill, mogu ići po ulici i ubijati?", rekao je Matić za Dnevnik Nove TV.

Sama žrtva, kaže za Dnevnik Nove TV njezina odvjetnica, šokirana je sudskom odlukom. Moguće kazne za silovanje su inače od jedne do deset godina zatvora.

Željko Prigorac pred kamere nije htio. Najvaljuje daljnje pravne korake, a slijedi mu poziv na izvršenje zatvorske kazne.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene