Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INTERVJU SA SILOVATELJEM

VIDEO ''Vama je žena majka, vama je žena kći'': Govor djevojke s prosvjeda od kojeg boli svaka kost

Prosvjed ispred Informera
Prosvjed ispred Informera Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Serijskim silovateljima nije mjesto u javnom prostoru, medijima i emisijama, već u zatvoru, poručeno je s prosvjeda na kojemu se okupilo stotine prosvjednika, uglavnom žena, u srijedu ispred redakcije provladina tabloida Informer u središtu Beograda, zahtijevajući odgovornost vlasnika i urednika zbog intervjua s osuđenim serijskim silovateljem koji je objavio taj list.

''Vama je žena majka, vama je žena sestra, vama je žena kći – i vi ste došli i zaštitili Informer! Mene uhićujete do sutra, znam da se vjerojatno neću ni zaposliti u ovoj državi poslije ovoga. Ali nas vrijeđate svaki dan jer ne dolazite po tri sata kad netko prijavi nasilje'', upozorila je jedna od aktivistkinja na prosvjedu ispred redakcije provladina tabloida Informer u srijedu u Beogradu u organizaciji feminističkog pokreta ''Ženska solidarnost''.

Okupljeni su sat i pol blokirali promet ispred redakcije, koja se nalazi na Terazijama, a zgradu su gađali jajima uz povike "Izlazite van!", "Monstrumi!" i "Gasi Informer!". "Neću nositi nož i sprej - hoću zakonsku zaštitu!", "Revolucija!", "Gdje su institucije?", "Uhitite Dragana!" uzvikivale su prosvjednice. Nakon prosvjeda ispred ulaza u redakciju Informera ostalo je desetak uniformiranih policajaca i još nekoliko njih u civilu.

Prosvjednici su zatražili da država posegne za zakonima i zakonski zaštiti djevojke i žene od potencijalne opasnosti s obzirom na sklonosti sugovornika Informera, a protive se objavljivanju razgovora s Igorom Miloševićem, koji se, izborom urednika Dragana J. Vučićevića, ujedno i vlasnika, koji podupire predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na naslovnici lista hvali da je od svoje 14. godine dosad na slobodi bio ukupno tri mjeseca.

Milošević je nedavno pušten poslije izdržavanja višegodišnje kazne, a brojne udruge žena i civilnog društva istaknule su bojazan da bi mogao ponoviti svoja djela i ukazale na opasnost njegova slobodnog pojavljivanja u javnosti. "Serijskim silovateljima nije mjesto u javnom prostoru, medijima i emisijama, već u zatvoru", poručeno je u pozivu skupa, a u tom je duhu i organiziran prosvjed.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Srbiji DRAMA U SRBIJI VIDEO Prosvjednici nakon sramotnog intervjua sa silovateljem jajima gađali zgradu tabloida: "Nasilnike u zatvore, ne u medije!"

Sekundarna viktimizacija žrtava, reagirala i potpredsjednica Vlade Srbije

Potez Informera osudilo je više organizacija, udruga i političkih stranaka, a Informer je, kako je upozoreno na prosvjedu, i ranije relativizirao žrtve nasilja nad ženama dovodeći u pitanje vjerodostojnost izjava žena koje su otkrile da su silovane.

''Ženska solidarnost'' izrazila je i zabrinutost zbog ponovne traume koju mediji nanose žrtvama silovanja. ''Njihovo se iskustvo i dovodi u pitanje, a preživjele najčešće prolaze kroz sekundarnu viktimizaciju i ponovno nasilje od strane institucija. Umjesto da ih zaštite i donesu pravdu, institucije žene tretiraju kao podjednako krive za preživljeno nasilje'', poručeno je s prosvjeda, piše Zadovoljna.rs.


Povodom intervjua Informera s osuđivanim silovateljem reagirala je i Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koordinacijskog tijela za rodnu ravnopravnost, koja je za portal Nova.rs izjavila da ''mediji, umjesto da se bave širenjem straha i panike radi senzacionalističkog izvještavanja, trebaju otvoriti pitanja sigurnosti žena na javnim mjestima i sprečavanja seksualnog napada na žene''.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda u Iranu - 4 JOŠ JEDNA IRANKA UBIJENA Prosvjed ispred veleposlanstva u znak solidarnosti sa sestrama u Iranu: "Zvala se Hadis Najafi, imala je 20 godina..."

''Informer je ponizio žrtve, uznemirio javnost i prestrašio svoje čitatelje''

Intervju su osudili i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije i Savjet za tisak. Željko Bodrožić, predsjednik NUNS-a, ocijenio je ovo kao skandalozni potez i istaknuo je da je Informer po tko zna koji put prekršio Kodeks novinara Srbije.
Udruženje novinara Srbije prosvjedovalo je zbog objavljivanja intervjua i istaknulo da tvrdnja Informera da se ''ovakvi intervjui rade svuda u svijetu – da bi narod vidio kako razmišljaju zločinci" nije opravdanje za objavljivanje medijskog sadržaja u kojem silovatelj evocira detalje krivičnog djela jer se time žrtva ponovo traumatizira.

Upravni odbor Savjeta za tisak upozorio je da je Informer ovime prekršio više točaka Kodeksa novinara Srbije i suprotno načelu odgovornosti medija – ponizio žrtve, uznemirio javnost i prestrašio svoje čitatelje.

Pročitajte i ovo Pomoć postoji STOP NASILJU NAD ŽENAMA ''Mislila sam da ću se spasiti samo ako me ubije, ali prijateljica mi je dala besplatni broj 0800 55 44''

U Srbiji su od početka godine ubijene 23 žene u obiteljsko-partnerskim odnosima. Posebno je jeziva činjenica, piše Zadovoljna.rs, da je svaka treća žena koja je prijavila nasilje na kraju ubijena, što je dovoljan pokazatelj da nadležna tijela nisu reagirala pravovremeno niti su poduzela sve moguće korake da bi žene zaštitila od nasilnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene