Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Rijetko tko je imao pejžder...''

Bivša tajnica s Pantovčaka ispričala kako su Franji Tuđmanu '90-ih dovodili goste

Predsjednički dvori već su tri desetljeća simbol države, a predsjednički je ured zapravo i dom. Tonka Pavelin bila je tajnica trojice hrvatskih predsjednika, a sa svakim je polazila i ''malu školu''. Za Dnevnik Nove TV otkrila je kako je '90-ih godina prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu dovodila goste.

''Trebalo je malo vremena u početku jer je svaki bio različit i da se upoznamo. A poslije svaki njegov glas, kad bi nešto rekao, ja bih osjetila što treba napraviti, a što ne'', kaže o odnosu s predsjednicima Tonka Pavelin, žena koja je bila tajnica trima hrvatskim predsjednicima – Franji Tuđmanu, Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću. Sa svakim od njih polazila je i ''malu školu''. Kaže da je bilo otprilike mjesec ili dva dana da se predsjednik i tajnica naviknu jedno na drugo.

''Kad ste vi na sastanaku s bilo kakvom delegacijom i kad se tajnica pojavi na vratima, ti po njezinu pogledu vidiš treba li privoditi kraju ili ima neku informaciju koju bih ja odmah trebao znati'', objašnjava odnos predsjednika i tajnice bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Predsjednici su tako radili, slušali, a neki se mislili i opuštati, ali bezuspješno. ''Donio sam jedan pianino, ali ga nisam nikada ni otvorio jer nije bilo vremena'', prisjeća se detalja iz svog mandata bivši predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić Reportaža Mislava Bage Bivši predsjednici otkrili malo poznate detalje s Pantovčaka: Koja je razlika između terorista i protokola, po kome je paun dobio ime?

Predsjednik ima na raspolaganju kabinet koji radi 24 sata. Tajnice se mijenjaju, ali jedna je stvar svetinja – tajne Pantovčaka. Tonka Pavelin kaže da tajne Predsjedničkog ureda nije teško čuvali ako znate koji je vaš posao. ''Dolaskom na Pantovčak znala sam što trebam'', kaže Pavelin.

Sjeća se i ratnih '90-ih te kako su prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu goste tražili po Zagrebu. ''Bili su baš partizanski uvjeti. Rijetko tko je imao pejžder, a nekad ga ni putem njega nismo uspjeli dobiti. Ako je bilo toliko neophodno, mi bismo rekli: 'Ne možemo doći do te osobe', a ako je on rekao: 'Morate, mora se stvoriti tu', onda bismo eventualno nazvali policijsku postaju i zamolili da odu po gospodina ili gospođu i da nam ju pošalje u ured'', otkrila je Tonka Pavelin.

U više od 25 godina Tonka Pavelin na Pantovčaku je dočekala brojne državnike, ali početak je bio pun emocija. ''Prvih mojih nekoliko državničkih posjeta, ja sam na prozor išla gledati, obuzmu vas osjećaji. Poslije uđete u takvu kolotečinu da je tko god da vam dođe kao svaki drugi čovjek, kao susjed'', ispričala je tajnica trojice bivših hrvatskih predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene