Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog sve većeg broja zainteresiranih za dragovoljno vojno osposobljavanje u petak, 13. listopada 2017. godine u vojarni "123. brigade HV" u Požegi prihvaćen je 20. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, što je ujedno i treći ovogodišnji naraštaj.


Na dragovoljno vojno osposobljavanje u trećem naraštaju 2017. godine pozvano je 324 ročnika, od kojih je 268 ročnika i 56 ročnica. Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OS RH.

Vezani članci Hrvatski vojnik, ilustracija Dnevnik Nove TV otkriva novi skandal u oružanim snagama: Petorica pripadnika Hrvatske vojske pozitivna na drogu! Prijeti im nečasni otpust Zoran Milanović Milanović: "Ne osjećam se ugroženo od onih koji se nisu cijepili. Što ćemo dalje? Proganjat ćemo ljude jer imaju karijes?"

Zapovjednik Središta za temeljnu obuku brigadir Milan Čorak kazao je kako je ovaj treći uputni rok ostvarenje vizije Ministarstva obrane na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem i vrhom Oružanih snaga RH, jer po prvi puta od stupanja na snagu dragovoljnog vojnog osposobljavanja u jednoj godini kreću tri naraštaja. “Mi smo očekivali ovakav interes i odaziv mladih ljudi te moram naglasiti kako smo zadovoljni brojem ročnika koji će pristupiti dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Do kraja dana svi prijavljeni bit će i zaprimljeni, potpisati ugovore i biti spremni za sve ono što ih čeka u narednih osam tjedana”. Naime, obuka dragovoljnog vojnog osposobljavanja traje osam tjedana i provodi se u požeškoj vojarni.

Ostvarenje karijere u Oružanim snagama i MORH-u ambicija je 21-godišnjeg Josipa Tomića iz Ivandola pokraj Požege za prijavu na dragovoljno vojno osposobljavanje. “Moram priznati kako je moja okolina bila iznenađena odlukom da se pridružim Hrvatskoj vojsci, ali moram reći kako je moja želja ostati u Hrvatskoj, a ne otići kao veliki broj mojih prijatelja u inozemstvo. Želim služiti svojoj domovini i čast mi je nositi ovu vojničku odoru”.

Dvadesetpetogodišnji Petar Bruno Basić iz Zagreba cijeli život bavi se aktivno sportom, no glavna motivacija za prijavu na dragovoljno vojno osposobljavanje bio mu je njegov otac. “Moj otac bio je pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi u Domovinskom ratu i njegovo služenje domovini bio je veliki motiv za moju prijavu. Obitelj, prijatelji i djevojka su me podržali i vesele se razvoju moje karijere u Oružanim snagama”.

Magistrica povijesti Nikolina Vuković, 25-godišnjakinja iz Velike pokraj Požege, izjavila je kako joj je glavni motiv za prijavu bio diplomski rad na temu Domovinskog rata: “I ja želim pridonijeti svojoj državi baš kao što su to učinili i branitelji za vrijeme Domovinskog rata, a cilj mi je jednoga dana postati časnica OS RH”.

Naime, za dragovoljno vojno osposobljavanje u prvih osam mjeseci 2017. godine prijavilo se 1165 kandidata, među kojima i 189 žena. U dosadašnjih 20 naraštaja dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6649 kandidata, od kojih je u djelatnu vojnu službu do sada primljeno 4313 kandidata, a 26. rujna 2017. godine Ugovor o djelatnoj vojnoj službi potpisalo je i 382 vojnika/mornara.